Un an de la Fukushima. Uluitoarea reconstrucţie a Japoniei GALERIE FOTO

În ziua de 11 martie, 2011, coasta de est a Japoniei era lovită de un cutremur apocaliptic, de 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami devastator, care a "măturat" în mai puţin de un minut o mare parte din zona ţărmului, lovind şi centrala nucleară de la Fukushima. De acolo, a început o altă tragedie, cea a contaminării radioactive, cu efecte pe viaţă pentru cei afectaţi de dezastru.
Sânziana Stancu
11 mart. 2012, 06:17
Un an de la Fukushima. Uluitoarea reconstrucţie a Japoniei GALERIE FOTO

Catastrofa de acum un an a lăsat Japonia cu multe semne de întrebare în privinţa securităţii nucleare. Chiar dacă au reuşit, cu timpul, să se protejeze de cutremurele de pământ cele mai puternice, construind infrastructuri şi clădiri adaptate caracteristicilor seismice ale teritoriului lor, japonezii nu sunt nici astăzi la fel de bine pregătiţi pentru a contracara efectele devastatoare ale unui dezastru nuclear.

Reactoarele de la centrala nucleară Dai-Ichi, de la Fukushima, grav afectate în urma seismului din 11 martie 2011, le-au demonstrat japonezilor că, în ciuda tehnologiei extrem de avansate pe care o dezvoltă şi o perfecţionează incontinuu, sunt încă vulnerabili la chestiuni considerate a fi de rutină, la situaţii ce ar fi putut fi prevăzute şi evitate.

Mai mult decât atât, după defecţiunile provocate de valul devastator reactoarelor centralei, care au dus la eliberarea în atmosferă a norilor radioactivi, precum şi la contaminarea apelor până-n larg, japonezii nu au găsit încă soluţia infailibilă la astfel de probleme.

Cu toate acestea, un studiu din 2008 atrăsese atenţia asupra pericolului pe care l-ar reprezenta valurile de peste 10 metri pentru Centrala Fukushima Daiichi, iar problema mai fusese ridicată de experţii în energie nucleară la o întrunire G8. reprezentanţii companiei japoneze TEPCO considerau ânsă că un asemenea risc ţine de domeniul fantasticului, astfel încât au ignorat avertismentele. Aceastea aveau să se adeverească însă peste 3 ani, când cutremurul şi valul devastator au luat cel puţin 15.000 de vieţi omeneşti.

No-Man’s-Land

Acum, la un an de la catastrofă, se menţine zona de excluziune din jurul centralei, chiar dacă în rest, zonele afecate de tsunami au fost aproape în totalitate curăţate şi reconstruite.

În zona de excluziune însă, nimic nu te pregăteşte pentru ceea ce este acolo. Pare un „oraş-fantomă, un „no-man’s-land”. Ca să intri acolo, trebuie să îmbraci neapărat costumul de protecţie şi să porţi mască.

În acea zonă timpul pare că s-ar fi oprit în loc, după cum este descris într-un documentar recent difuzat de Fox News, cu ocazia comemorării unui an de la dezastrul din Japonia. În acea zonă încă sunt deşeurile lăsate de dezastru. Urmele „apocalipsei” de la 11 martie 2011 sunt încă prezente.

Satele din zona de excluziune sunt pustii, iar localnici care au fost evacuaţi mai intră din când în când acolo, la casele lor, pentru a-şi mai lua din bunuri sau pentru a-şi mai vizita proprietăţile. De fiecare dată, la ieşire, sunt supuşi unui control minuţios, cu ajutorul scanerelor. Acolo nu mai trăieşte nicio vieţuitoare, cu excepţia păsărilor, care nu pot fi oprite să survoleze zona.

Guvernul japonez a anunţat în luna decembrie un plan pentru dezafectarea centralei nucleare, dar a menţionat că va dura între 2 şi 3 decenii pentru a fi dezafectată în totalitate. Centrala a reuşit să fie, deocamdată, doar stabilizată.

Teama de cutremurul „cel mare”

În timp ce la Fukushima mai este mult şi bine de lucru, japonezii din Tokyo se tem acum că un cutremur devastator ar putea lovi capitala ţarii şi ar pune-o la pământ.

Haruko Matsumoto, o japoneză de 72 de ani, trăieşte cu această spaimă şi nu se sfieşte să şi-o mărturisească. Ea se afla într-o sală de dans când a fost cutremurul din 11 martie 2011 şi spune că atunci a crezut că acela era „cel mare”. Acum însă este convinsă că acesta nu a sosit încă, dar că ar putea veni cât de curând.

„Dacă studiem mai atent istoria seismelor, putem să tragem concluzia că va urma în curând un mare cutremur la Tokyo”, a estimat la rândul său specialistul Shinichi Sakai, de la Institutul de Cercetări Seismice al Universităţii din Tokyo. Şi Guvernul japonez a anunţat că sunt 70% şanse ca un seism cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter să se producă în următorii 30 de ani.

Capsula antiseismică ar putea salva multe vieţi

Un lucru este însă cert, acela că oraşul Tokyo a fost construit într-un loc în care nu trebuia. Capitala niponă se află exact la intersecţia a trei plăci tectonice.

În 1923, un seism cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter a făcut 105.000 de victime la Tokyo.Guvernul nipon spune că, acum, un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter ar putea face 11.000 de morţi şi ar putea distruge 850.000 de clădiri, la Tokyo. În aceste condiţii este dificil să îţi păstrezi sângele rece.

În ceea ce priveşte măsurile de protecţie în caz de cutremur, populaţia din Tokyo privilegiază locuinţele cu subsol, pe care le consideră foarte stabile şi primele etaje, pentru a evita balansul accentuat în caz de seism, precum şi cel al ascensoarelor oprite după un seism puternic.

de asemenea, după cutremurul apocaliptic, în japonia au apărut noi produse, cum ar fi „capsulele antiseismice” şi cele „antitsunami”. Au existat până acum aproximativ 3.000 de comenzi de asemenea produse, care onstau într-o sferă galbenă, cu diametrul de 1,2 metri, în catre încap până la patru persoane.

„Dacă această capsulă ar fi existat, atunci aproape toate victimele seismului şi ale valului uriaş ar fi putut fi salvate” de la moarte, a declarat Shouji Tanaka, preşedintele societăţii Cosmopower.

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Video. „Putin se pregătește să atace Polonia. O să o încaseze în cap”. Un general rus de rang înalt dezvăluie intențiile liderului de la Kremlin
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Fenomen periculos provocat de valul de caniculă care lovește România. Duminică se atinge un prag critic – avertisment pentru toți românii
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum va arăta noua hartă a județelor și localităților. Reformă administrativă în România
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă