Un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Omagiul emoționant adus de fiul său, Regele Charles

S-a împlinit un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Fiul său, Regele Charles, i-a adus un omagiu emoționant celei care a avut cea mai lungă domnie dintre toți suveranii britanici.

09 sept. 2023, 15:20

La un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea i-a adus un omagiu mamei sale, prin care a salutat „viaţa ei lungă” şi „serviciile ei devotate”, mulţumind și publicului pentru sprijinul acordat după ce a urcat pe tronul Regatului Unit.

Citește și: Misticismul în familia regală: de ce numerele „doi” și „nouă” erau considerate fatale pentru regina Elisabeta a II-a

Un an de la moartea Reginei Elisabeta: gestul făcut de fiul urcat pe tron

Pe 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a se stingea din viaţă la vârsta de 96 de ani. Ea și-a dat ultima suflare în Castelul Balmoral din Scoţia, după o domnie de 70 de ani, cea mai lungă a unui suveran britanic. Decesul ei a generat un val de omagii emoţionante în Regatul Unit, de-a lungul întregii perioade de doliu naţional. În schimb, prima comemorare a morţii sale nu a fost marcată prin niciun eveniment public măreț. Regele Charles al III-lea a transmis un scurt mesaj de la Castelul Balmoral, unde şi-a petrecut o parte din vara acestui an.

„Cu ocazia primei comemorări a morţii Majestăţii Sale şi la un an de la ascensiunea mea pe tron, ne amintim cu multă afecţiune de viaţa ei lungă, de serviciile ei devotate şi de tot ceea ce a reprezentat ea pentru mulţi dintre noi. Sunt, de asemenea, profund recunoscător pentru dragostea şi sprijinul care au fost exprimate faţă de soţia mea şi de mine însumi pe parcursul acestui an, în timp ce noi facem tot ce este posibil pentru a fi în slujba voastră, a tuturor”, a scris suveranul britanic pe pagina Familiei Regale.

Mesajul a fost semnat Charles R și însoțit de un portret cu Elisabeta, ales de rege, care nu a mai fost arătat până acum publicului larg. Fotografia a fost făcută la Palatul Buckingham pe 16 octombrie 1968, ca parte a unei ședințe foto oficiale realizate de legendarul fotograf Cecil Beaton.

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au mers la Biserica din Crathie Kirk, în apropierea ținutului Aberdeenshire, unde este situat castelul Balmoral, atât de iubit de răposata regină. Cuplului regal li s-au alăturat verișorii regelui, Lady Sarah Chatto și al doilea conte de Snowdon. Contele a fost însoțit de fiica sa, Lady Margarita Armstrong-Jones, iar Lady Sarah de soțul ei Daniel și copiii Samuel și Arthur. Aceștia s-au strâns în fața bisericii unde s-a organizat slujba de pomenire pentru Regina Elisabeta.

Fiul cel mic al suveranului, prinţul Harry, care nu este nici acum în cele mai bune relații cu familia regală britanică, a vorbit şi el, joi seară, despre Regina Elisabeta a II-a, bunica lui, într-un discurs susţinut la o gală de caritate.

„Ne priveşte pe toţi în această seară, bucuroasă că suntem împreună şi că promovăm în continuare o comunitate atât de incredibilă”, a spus prinţul Harry în cadrul acestui eveniment dedicat copiilor bolnavi şi familiilor lor, care s-a desfăşurat la Londra.

Și prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a declarat printr-un comunicat că „după un an de retrospectivă, amploarea serviciului Majestăţii Sale defuncte pare să fie şi mai mare. Gratitudinea noastră faţă de o viaţă marcată de datorie şi de devotament creşte şi mai mult. În timp ce continuăm să ţinem doliu (după regina Elisabeta a II-a), trebuie să fim mândri că moştenirea ei remarcabilă continuă să crească în prezent sub domnia Majestăţii Sale regele”, a adăugat premierul britanic.

Citește și: Meghan Markle o ironizează pe răposata Regina Elisabeta, în noul documentar de pe Netflix! Batjocorește protocolul regal și nu înțelege de ce trebuia să facă o reverență până la pământ la întâlnirea cu monarhul!