Un an de la protestul din Parlament al lui Adrian Sobaru. Ce s-a schimbat?

la 23 decembrie 2010, Adrian Sobaru s-a aruncat de la unul din balcoanele sălii de plen a Camerei Deputaţilor, în timpul unui discurs al premierului Emil Boc, în semn de protest faţă de reducerea fondurilor pentru tratarea autismului. La un an de la acest gest, Sobaru se bucură de progresele făcute de fiul său în depăşirea autismului de care suferă.

RomaniaTV.net
23 dec. 2011, 09:56
Un an de la protestul din Parlament al lui Adrian Sobaru. Ce s-a schimbat?

Exact acum un an, când Parlamentul dezbătea o moţiune de cenzură împotriva cabinetului Boc, Adrian Sobaru, electrician la TVR, s-a aruncat de la balcon. Sobaru purta un tricou pe care scria „Ne-aţi ciuruit. Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri. Libertate” şi i-a strigat lui Boc „Aţi luat drepturile copiilor noştri”.

Sobaru a supravieţuit căderii şi a fost externat din spital în mai puţin de o lună. După un an, familia Sobaru are motive să fie mulţumită. Fiul autist al electricianului a făcut progrese importante, iar acum Călin Sobaru (17 ani) îşi doreşte să devină programator IT.

Promisiunile de ajutorare a familiei, cu mici excepţii, nu s-au concretizat. Însă una dintre ele a făcut ca fiul lui Sobaru să fie ajutat de doi psihologi specializaţi în tratarea autismului. „În rest, dacă toate promisiunile şi vorbele pe care le-am auzit în tot acest an, s-ar fi concretizat, acum poate că aş fi fost milionar. Să ştiţi că tot oamenii nevoiaşi m-au ajutat. Am vrut să îmi fac o etajeră şi un dulap pentru cărţile copiilor, meşterul nu a vrut să îmi ia bani, iar pentru mine astea sunt mari gesturi de bunătate pe care şi eu, la rândul meu, încerc să le duc mai departe”, spunea Adrian Sobaru într-un reportaj realizat de jurnalul.ro.

Gestul său i-a ajutat şi pe alţii copii autişti, guvernul modificând legislaţia referitoare la sprijinirea tratamentului autismului. Decizia autorităţilor a fost determinată şi de faptul că Emil Boc era prezent când Sobaru s-a aruncat, moment pe care l-a considerat cel mai dificil al mandatului său. „Poate cel mai greu moment a fost de departe acest moment de la sfârşitul anului, un moment care m-a şocat şi pe mine. Stâncă să fi fost, nu putea să nu te afecteze un asemenea moment”, a spus Boc.

Cazul Sobaru a determinat, pe de altă parte, întărirea măsurilor de securitate la balcoanele de unde asistă invitaţii la lucrările Camerei Deputaţilor. Astfel, invitaţii nu mai au la primul rând de scaune din balcoane, care este separat de celelalte rânduri printr-o uşiţă de lemn. De asemenea, este obligatorie prezenţa unui steward în fiecare balcon.