Un angajat Facebook a fost concediat după ce l-a criticat pe Mark Zuckerberg

Un aganjat al companiei Facebook a fost concediat pentru că l-a criticat pe directorul general Mark Zuckerberg pentru lipsa de reacţie faţă de postările instigatoare ale preşedintelui Donald Trump din această lună, din cauza unui tweet prin care a criticat tăcerea unui coleg pe această temă. 

RomaniaTV.net
14 iun. 2020, 05:15
Un angajat Facebook a fost concediat după ce l-a criticat pe Mark Zuckerberg

Inginer care lucra la interfaţa pentru utilizatori, Brandon Dail, a scris pe Twitter că a fost concediat pentru că l-a criticat public pe un coleg care a refuzat să includă o declaraţie de sprijin pentru mişcarea Black Lives Matter în documentele pe care le publica.

Tweet-ul a fost publicat la o zi după ce s-a alăturat unor zeci de colegi, inclusiv şase alţi colegi din echipa sa, în abandonarea biroului şi scrierea unor obiecţii pe Twitter la adresa modului în care Zuckerberg gestionează postările lui Trump, într-un protest rar în cadrul companiei.

Citeşte şi: Schimbare majoră la Facebook. Anunţul făcut Zuckerberg, pentru ce se va da automat block

„A nu face o declaraţie în mod intenţionat este deja un gest politic”, a scris Dail în tweet-ul său, publicat pe 2 iunie. El a afirmat vineri că susţine în continuare ceea ce a scris.

Facebook a confirmat caracterizarea dată de Dail concedierii sale, dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare. Compania a anunţat în timpul protestului angajaţilor că nu va lua măsuri împotriva lor. Dail nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Postările preşedintelui Trump care au dus la protestul angajaţilor au inclus fraza considerată rasistă „Atunci când încep jafurile încep împuşcăturile”, cu referire la demonstraţii anti-rasism şi împotriva brutalităţii poliţiei, după uciderea afro-americanului George Floyd, pe 25 mai, în custodia poliţiei din Minneapolis.

Citeşte şi: Twitter a mai şters o postare a lui Donald Trump. Scandalul ia amploare, acelaşi clip a fost păstrat online de Youtube VIDEO

Twitter a marcat o postare similară a preşedintelui, afirmând că încurajează violenţa. Facebook a optat să nu ia nicio măsură faţă de postarea preţedintelui Trump.

Zuckerberg şi-a apărat decizia în timpul unei şedinţe cu angajaţii din săptămâna respectivă. În timpul şedinţei, Dail a scris pe Twitter că „este absolut clar că conducerea refuză să ni se alăture”.

Dail şi-a exprimat din nou obiecţiile în această săptămână, după ce atât Facebook cât şi Twitter au refuzat să penalizeze o postare a lui Trump referitoare la o teorie a conspiraţiei lisită de dovezi referitoare la Martin Gugino, un protestatar în vârstă de 75 de ani care a fost grav rănit de către poliţia din Buffalo, New York.

Citeşte şi: Angajaţii Facebook au început cel mai mare protest public din istoria companiei. Ei cred că Zuckerberg e „de partea greşită a istoriei”

„Atacul lui Trump împotriva lui Martin Gugino este demn de dispreţ şi o încălcare clară a regulilor anti-hărţuire ale Facebook. Este din nou extrem de dezamăgitor că noi (şi Twitter) nu am eliminat postarea”, a afirmat Dail.

Dizidenţa internă este deseori încurajată în giganţii tehnologiei din Silicon Valley, dar companiile au fost acuzate că penalizează angajaţii care organizează şi fac plângeri publice.

Google, divizie a grupului Alphabet, a concediat anul trecut cel puţin cinci activişti la locul de muncă, în timp ce Amazon a respins criticile legate de condiţiile de muncă în depozitele sale, în timpul pandemiei de coronavirus. Ambele companii au negat că au concediat angajaţii care şi-au exprimat nemulţumirile.