Un anticiclon loveşte România în weekend: vom avea ninsori la munte, lapoviţă şi ploi, iar temperaturile scad din nou

Duminică, 18 februarie, weekend-ul se va încheia cu trecerea unui front atmosferic, care va aduce câteva ploi slabe în mai multe regiuni, iar la munte vor fi și ninsori.

15 feb. 2024, 18:03
Un anticiclon loveşte România în weekend: vom avea ninsori la munte, lapoviţă şi ploi, iar temperaturile scad din nou

Un anticilon care a provocat mari probleme în Europa va pătrunde și în România, în acest weekend. Pe timpul nopții și diminețile vor fi geroase, dar la amiază vom avea maxime de 10-13 grade. În zonele montane sunt așteptate ninsori, în timp ce în restul țării vom avea ploi pe arii restrânse. De duminică vremea se va răci și mai mult, iar la începutul săptămânii viitoare vom avea parte temperaturi scăzute.
Ziua de vineri va debuta cu temperaturi negative pe suprafețe extinse din nord, centrul, vestul și sudul țării. În depresiuni, temperaturile minime se vor apropia de pragul de ger, iar în unele zone va fi prezentă ceața dimineața.

Prognoza meteo. Lapoviţă la munte înainte de vacanţa de schi

Vineri dimineața, temperaturile vor fi sub pragul zero în multe regiuni ale țării. La prânz, valorile termice vor atinge în jur de 10 – 13°C în jumătatea vestică a țării, precum și în cea mai mare parte a Munteniei, în timp ce în Moldova, Dobrogea și în Câmpia Bărăganului, maximele vor oscila între 6 și 9°C, fiind posibile local burnițe și ploi slabe, informează Meteoradar.

„Vor fi intensificări ale vântului cu viteze mai reduse, de 45-55 km/h și în restul zonei Munteniei, dar și local în Dobrogea și Oltenia.

Vor fi înnorări în special în Moldova, dar și precipitații mixte în zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m. Deci rămân de interes intensificările de vânt”, a explicat Elena Mateescu.

Din punct de vedere termic, contăm pe o vreme mai caldă în special în jumătatea sudică, pentru că maximele, chiar dacă și astăzi sunt în scădere, vor înregistra valori între 11 și 13 °C, comparativ cu zona Moldovei de exemplu, care la această oră, în jumătatea nordică, înregistrează valori de doar 2…3 °C.

Acest ecart rămâne de interes până la sfârșitul acestei săptămâni. Trebuie să menționăm și temperaturile minime, care pe parcursul următoarelor nopți, vor fi unele coborâte, care se apropie de normalul datei din calendar, și chiar ușor sub acesta, mai ales în depresiunile din estul Transilvaniei, unde este posibil să consemnăm valori de -9…-10 °C, comparativ cu 4…5 °C în restul țării”, a mai spus directorul ANM.

Efectul anticiclonului Circe nu va fi resimțit doar în Italia, ”victimă colaterală” fiind țările din Estul Europei, în special România.
Efectul anticiclonului Circe nu va fi resimțit doar în Italia, ”victimă colaterală” fiind țările din Estul Europei, în special România.

Sâmbătă, 17 februarie, vremea nu va suferi modificări semnificative. Dimineața va fi rece, dar pe parcursul zilei se va încălzi până la 14 – 16°C în Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei. La început, cerul va fi înnorat în regiunile estice, însă norii se vor disipa în a doua parte a zilei.

Duminică, 18 februarie, weekend-ul se va încheia cu trecerea unui front atmosferic, care va aduce câteva ploi slabe în mai multe regiuni, iar la munte vor fi și ninsori. Spre seară, precipitațiile vor afecta și zonele mai înalte din estul Transilvaniei.

Luna ianuarie 2024, mai caldă decât în mod normal în România. Ploi și ninsori anormale pentru sezonul de iarnă

În prima parte a zilei de duminică, vremea va fi frumoasă și însorită în sud, unde termometrele vor indica între 13 – 16°C, în timp ce în jumătatea nordică a țării va fi cer noros și vor fi intervale cu ploaie. Spre seară, frontul atmosferic va ajunge și în regiunile sudice, însă ploile vor fi locale, mai ales în sud-est.

Temperaturile vor scădea la începutul săptămânii viitoare în majoritatea regiunilor, iar vremea se va menține răcoroasă în perioada următoare, fără să devină extrem de rece pentru această perioadă a anului.