Un arhitect vizionar a proiectat oraşul de mâine. Ferme, livezi şi birouri în acelaşi bloc FOTO şi VIDEO

Vincent Callebaut este un tânăr arhitect ambiţios şi vizionar, care practică "arhibiotica", o disciplină care doreşte să reinventeze modul de viaţă al oamenilor. Proiectele sale sunt privite cu interes de ONU şi Parlamentul European.

28 ian. 2014, 07:47

Pare încă de domeniul ştiinţifico-fantastic, însă în câţiva ani conceptul ar putea deveni realitate. Arhitectul belgian, Vincent Callebaut, pionierul bio-arhitecturii, a proiectat şi prezentat la New York proiectul Dragonfly, ce ar consta în construcţia unui turn bionic înalt de 575 de metri, al cărui scop este crearea de produse alimentare, în spaţii verzi.

Acest turn cristalin, amplasat pe Insula Roosevelt, între Manhattan şi Queens, va găzdui atât apartamente şi birouri, cât şi laboratoare de cercetare sau spaţii rezervate pentru animale şi agricultură. Proiectul se pretinde a fi răspunsul la un viitor mai sănătos, în condiţiile în care se estimează că până în anul 2050 populaţia oraşelor din întreaga lume ar ajunge la 6 miliarde de oameni. „Imaginaţi-vă că deschideţi uşa apartamentului şi ieşiţi în plin soare, pe un coridor care are plante de o parte şi de alta, iar apoi muşcaţi dintr-un măr din livada aflată la etajul 4. Gândiţi-vă că vă duceţi copiii să vadă câmpurile de orez de la etajul 1 sau mergeţi cu liftul să vedeţi fermele de vaci„, spune Vincent Callebaut.

Forma clădirii proiectate de el este cea a unei aripi de libelulă, iar dacă etajele superioare sunt destinate preponderent grădinilor, cele inferioare sunt proiectate pentru ferme şi iazuri. Energia clădirii este din sursă proprie, solară şi eoliană. De asemenea, pe East River ar fi amenajată o piaţă plutitoare, unde s-ar putea vinde produsele locale.

Dacă la început planurile sale au fost privite cu scepticism şi zâmbete, totil s-a schimbat o dată cu Expoziţia de la Shanghai, din 2010. Şapte pavilioane, printre care cel al Chinei şi Germaniei, au expus proiectul Dragonfly şi ale proiecte ale sale, precum Lilypad, un oraş plutitor în formă de nufăr gigant. Acum, arhitectul belgian are mai multe invitaţii din partea ONU şi a Parlamentului European, pentru a-şi prezenta viziunea sa pentru oraşul de mâine, „dens, verde şi coenctat”.

În special ţările din Asia sunt seduse de proiectele sale „idealiste”, iar un reprezentant al unui grup de construcţii din Taiwan s-a angajat să fie primul care ridică una dintre aceste clădiri-oraş.