Un artist rus şi-a cusut gura în semn de protest

Pictorul rus Piotr Pavlenski a ales o metodă neobişnuită şi dureroasă de a protesta faţă de procesul intentat punkeriţelor de la Pussy Riot. Fetele sunt judecate pentru interpretarea unei "rugăciuni" anti-Putin în Catedrala Hristos Mîntuitorul din Moscova.

RomaniaTV.net
24 iul. 2012, 20:16
Un artist rus şi-a cusut gura în semn de protest

Artistul, care arăta foarte palid, a protestat în faţa Catedralei Kazan din Sankt Petersburg. Gestul lui a fost îndreptat şi împotriva cenzurii şi lipsei libertăţii de exprimare în Rusia, potrivit rt.com.

Maria Alyokhina, Nadejda Tolokonnikova şi Ekaterina Samutsevitch, trei dintre membrele trupei punk-rock Pussy Riot, se află în detenţie provizorie de aproape cinci luni, pentru că au interpretat, pe 21 februarie, cu măşti pe faţă, dar cu chitare electrice şi instalaţie de sunet funcţională, „o rugăciune punk” intitulată „Maica Domnului, alungă-l pe Putin! „, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Cele trei cântăreţe riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare pentru „huliganism”.

La începutul lunii iulie, alte membre ale grupului Pussy Riot au urcat pe scenă, cu ocazia unui concert susţinut la Moscova de grupul american Faith No More, pentru a interpreta o piesă ale cărei versuri îi îndeamnă pe compatrioţii lor să declanşeze „o revoluţie în Rusia”.

Cazul trupei Pussy Riot a generat multe reacţii de dezaprobare în Rusia, ţară în care, după căderea regimului comunist, în 1991, religia a căpătat un avânt fără precedent.

Cu toate acestea, numeroase personalităţi care aparţin de comunitatea ortodoxă şi-au exprimat în mod public dezacordul faţă de gravitatea acuzaţiilor aduse celor trei cântăreţe.