Un asteroid gigantic, care a căzut în Australia acum 360 de milioane de ani, a schimbat lumea FOTO

Oamenii de ştiinţă au descoperit o zonă cu un diametru de 200 de kilometri în Australia care ar reprezenta punctul de impact cu un asteroid uriaş, căzut pe Terra în urmă cu 360 de milioane de ani, a anunţat, miercuri, un membru al echipei de cercetători australieni.

RomaniaTV.net
20 feb. 2013, 12:08
Un asteroid gigantic, care a căzut în Australia acum 360 de milioane de ani, a schimbat lumea FOTO

Asteroidul ar fi avut un diametru cuprins între 10 şi 20 de kilometri, fiind deci mult mai mare decât cel căzut vineri în regiunea munţilor Ural, care avea un diametru de câteva zeci de metri, a declarat Andrew Glikson, profesor la Universitatea Naţională din Australia.

Zona de impact se află în bazinul East Warburton, în sudul Australiei. „Ceea ce este cu adevărat impresionant este dimensiunea zonei care a fost afectată în urma impactului. Diametrul este de cel puţin 200 de kilometri, fiind a treia suprafaţă din lume rezultată în urma şocului produs de prăbuşirea unui corp ceresc”, a adăugat el.

Glikson spune că a studiat terenul după ce un alt cercetător i-a arătat câteva eşantioane ce conţineau o serie de anomalii microstructurale.

„După aceea, am petrecut câteva luni într-un laborator efectuând teste la microscop, pentru a măsura orientările cristalelor (…) şi am constatat că rocile purtau urma unui şoc extraterestru. Avem de-a face cu un asteroid cu un diametru de cel puţin 10 kilometri”, a cărui prăbuşire pe Terra a avut „un impact nu doar regional, ci unul mondial”, a precizat acelaşi cercetător.

Asteroidul, devenit meteorit după ce a ajuns pe solul terestru, a făcut un crater uriaş, în prezent acoperit cu un strat de sedimente de trei kilometri. Atunci când s-a prăbuşit, a provocat nori uriaşi de fum şi de vapori care ar fi acoperit Terra, potrivit lui Andrew Glikson.

Acel corp ceresc, care s-a prăbuşit pe planeta noastră în urmă cu 360 de milioane de ani, făcea parte dintr-un grup, iar căderea lui „a provocat o extincţie în masă”, precizează omul de ştiinţă australian.

Asteroizi având astfel de dimensiuni intră în coliziune cu planeta noastră o dată la mai multe zeci de milioane de ani.