Un automobil electric pliabil, vedeta salonului CeBIT de la Hanovra VIDEO

Un automobil pliabil cu două locuri şi propulsie electrică, a cărui lungime poate fi redusă cu 50 de centimetri pentru a facilita staţionarea, a fost prezentat marţi la salonul pentru tehnologia informaţiei şi telecomunicaţii CeBIT de la Hanovra, cel mai mare eveniment de acest fel la nivel mondial.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 19:13
Un automobil electric pliabil, vedeta salonului CeBIT de la Hanovra VIDEO

Cu o lungime de 2,1 metri, vehiculul cu două locuri de culoare bleu cobalt a suscitat curiozitatea vizitatorilor, în a doua zi a expoziţiei, transmite AFP.

Vehiculul are roţi care pot efectua rotaţii complete, senzori pentru evitarea coliziunilor şi poate fi comandat de la distanţă prin smartphone, a explicat şeful proiectului, Timo Birnschein, de la Centrul german pentru inteligenţă artificială.

„Dacă te afli în birou, poţi apăsa un buton al smartphone-ului, iar maşina va veni să te ia de la intrare. Avem deja această tehnologie, care va deveni operaţională în 5-6 ani”, a spus Birnschein.

Echipa sa formată din 10 persoane a lucrat la prototip timp de 15 luni şi speră că acesta va putea fi pus în circulaţie în viitorul apropiat.

Maşina poate atinge o viteză de 55 de kilometri şi să aibă o autonomie de 100 de kilometri, dacă cele două baterii de care dispune sunt încărcate complet. Rotirea roţilor produce energie suplimentară.

Adevărata inovaţie constă însă în faptul că pot fi cuplate mai multe astfel de vehicule, formând un „tren” de până la 20 de maşini conduse de şoferul din faţă, care folosesc în comun energia, automat.

Maşina este în prezent doar un prototip, astfel că nu există încă o estimare de preţ.

În ianuarie, o altă maşină electrică de mici dimensiuni, pliabilă, numită Hiriko, a fost prezentată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aceasta urmând să circule din 2013 în mai multe oraşe europene.

Hiriko a fost dezvoltată de un grup de firme mici din Ţara Bascilor, Spania, care a încheiat deja contracte de vânzare cu municipalităţile oraşelor Malmo (Suedia), Berlin, Barcelona, Vitoria-Gasteiz (al doilea mare oraş din Ţara Bascilor), San Francisco, Hong-Kong, Quito şi insulele Galapagos. Grupul discută totodată vânzarea a 100 de astfel de maşini oraşului Bruxelles şi se află în negocieri cu autorităţile din Paris, Londra, Amsterdam, Geneva, Boston, Dubai şi Abu Dhabi, a declarat un reprezentant al grupului, Gorka Espiau.

Proiectul este revoluţionar, motorizarea fiind inclusă în roţi, iar habitaclul culisează pentru a permite parcarea facilă. Bateria va fi închiriată, pentru a se ţine cont de evoluţia rapidă a tehnologiei în domeniu. Hiriko are o autonomie urbană de 120 de kilometri şi poate atinge o viteză de 50 de kilometri pe oră.