Un avion de luptă rusesc a intrat în spaţiul aerian al Turciei. Avioane militare turce, ridicate de la sol

Două avioane de vânătoare F-16 ale forțelor aeriene turce au interceptat sâmbătă un avion de luptă rusesc, care încălcase spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria în sud-est, obligându-l să se retragă, a anunțat luni Ministerul de Externe turc, citat de AFP și Reuters.

05 oct. 2015, 07:38
Un avion de luptă rusesc a intrat în spaţiul aerian al Turciei. Avioane militare turce, ridicate de la sol

Ambasada Rusiei la Ankara a recunoscut că avioane militare ruse au încălcat spațiul aerian al Turciei.Un astfel de incident a avut loc în realitate. Din ce știu, explicații despre această chestiune au fost date atașatului militar de la ambasada Turciei la Moscova”, a spus purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Ankara, Igor Mitiakov, citat de Interfax.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat de autoritățile turce pentru a i se prezenta un ‘protest ferm’, a subliniat un comunicat al diplomației turce. Turcia a cerut Rusiei să evite repetarea unor astfel de încălcări sau va fi ‘responsabilă pentru orice incident nedorit care poate să apară’, informează Agerpres.

Ministrul de externe turc, Feridun Sinirlioglu, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, precum și cu principalii parteneri ai Turciei din cadrul NATO, conform aceluiași comunicat.

Citeşte şi Intimidare deasupra Mării Negre: Un avion rusesc a zburat la numai 3 metri de unul american

Moscova: Avionul a intrat în spațiul aerian turc din cauza vremii rele

‘Un avion militar rus Su-30 a intrat timp de câteva secunde în spațiul aerian turc, în cursul unei manevre, în timp ce se întorcea pe aerodromul său’, a indicat Konașenkov, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de AFP.

‘Acest incident a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile în această zonă. Nu trebuie văzut în asta vreun complot’, a subliniat el.

Rusia a lansat atacuri aeriene la 30 septembrie în Siria, însă Occidentul acuză Moscova că vizează grupările de opoziție față de președintele sirian Bashar al-Assad, relatează Reuters. Moscova susține în schimb că bombardează poziții ale jihadiștilor grupării Statul Islamic și ale altor grupări extremiste.