Un avion fără pilot a fost lansat în stratosferă din poligonul Capu Midia

Publicat: Marţi, 23 Iulie 2019 21:14 // Actualizat: Marţi, 23 Iulie 2019 21:14 // Sursa: romaniatv.net

Un avion fără pilot (Unmanned Aerial Vehicles - UAV), monitorizat de la sol de o echipă de specialişti români şi străini, a fost lansat marţi din poligonul Capu Midia cu ajutorul unui balon meteorologic umplut cu heliu.

Foto: ziuadeconstanta.ro

"Echipat cu o serie de senzori pentru aplicaţii ştiinţifice, aparatul de zbor fără pilot a efectuat o misiune în largul Mării Negre, la o distanţă de 40 de kilometri şi o altitudine de 25 de kilometri. Durata misiunii a fost de patru ore, la finalul acesteia avionul fără pilot aterizând în zona stabilită anterior", informează un comunicat al Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "Gl. bg. Ion Bungescu", transmis marţi.

Zborul a fost monitorizat prin intermediul sistemelor de telemetrie şi executat în mod autonom.

Pe parcursul activităţii, lansarea, zborul şi aterizarea au fost asistate de echipele de siguranţă ale Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "Gl. bg. Ion Bungescu".

"Activitatea se înscrie într-un proiect al Agenţiei Spaţiale Române care a debutat cu peste 10 ani în urmă, în care poligonul de la Capu Midia a sprijinit desfăşurarea ei atât din punct de vedere al siguranţei zborului, cât şi al infrastructurii. Dezvoltarea bazei materiale din ultimii ani a permis îmbunătăţirea domeniilor de colaborare cu ROSA, reuşind în prezent să asigurăm o supraveghere mult mai bună a evoluţiei echipamentelor în spaţiul aerian al poligonului. Îmi exprim convingerea că această colaborare va continua şi că vom contribui la activitatea de cercetare în domeniul spaţial", a declarat colonelul Eugen-Viorel Bitan, comandantul Centrului, citat în comunicat.

Florin Mingireanu, cercetător în cadrul Agenţiei Spaţiale Române, a spus că prin această misiune se doreşte îmbunătăţirea şi mărirea performanţei sistemului de dirijare pentru misiuni stratosferice, în urma cărora se pot efectua determinări ale unor parametri cu relevanţă pentru caracterizarea atmosferei: presiune, umiditate, temperatură.

La lansarea de la Capu Midia au participat cercetători români şi specialişti ai Agenţiei Spaţiale Europene, ai ROMSPACE, precum şi colonelul Viorel-Eugen Bitan, comandantul Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "Gl. bg. Ion Bungescu".

Aparatul de zbor face parte dintr-o familie mai largă, capabilă să execute o gamă diversă de misiuni atât la joasă cât şi la mare altitudine. Complexul format din aparatul de zbor, autopilotul, sistemele de urmărire a zborului, precum şi elementele auxiliare necesare îndeplinirii misiunilor stratosferice sunt dezvoltate de echipa de cercetători români începând cu anul 2006.

Aparatele de zbor fără pilot au efectuat misiuni în zone geografice diverse (România, zone arctice etc.) putând atinge altitudini de până la 40 de kilometri. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
lansare uav capu midia poligon capu midia Unmanned Aerial Vehicles
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7800
RON
18 Feb
noapte 4 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H