Un avion francez a încălcat spaţiul aerian al Suediei

Un avion francez a încălcat sâmbătă spaţiul aerian al Suediei, a anunţat luni un purtător de cuvânt al forţelor armate suedeze, informează AFP, citată de Agerpres.

17 nov. 2014, 13:18
Un avion francez a încălcat spaţiul aerian al Suediei

Jesper Tengroth a confirmat o informaţie apărută în cotidianul Expressen. ‘Nu pot oferi alte detalii’, a spus el, refuzând să spună ce tip de aeronavă a fost reperată şi unde.

Mai multe avioane de luptă Gripen JAS s-au îndreptat spre aeronava franceză, potrivit Expressen, care nu şi-a dezvăluit sursele. Suedia, spre deosebire de Franţa, nu este ţară membră a NATO.

Vineri, premierul suedez Stefan Löfven a avertizat toate ţările în legătură cu astfel de incursiuni fără autorizaţie. ‘Ne vom apăra integritatea teritorială cu toate mijloacele disponibile’, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, referindu-se la submarinul străin care a încălcat apele teritoriale ale Suediei în luna octombrie.

Citeşte şi Avioanele militare ruse AMENINŢĂ EUROPA şi frontierele NATO. Răspunsul lui Putin

În octombrie, armata suedeză a publicat o fotografie a unui avion de luptă rus Su-27 care s-a apropiat la câţiva metri de un avion suedez, într-o locaţie neprecizată, pentru a ilustra tensiunile în creştere în Marea Baltică.

În martie, un avion al companiei suedeze SAS care făcea legătura între Copenhaga şi Roma, alertat de controlorii aerieni, a fost nevoit să-şi schimbe cursul în apele internaţionale pentru a păstra distanţa faţă de un avion militar rus a cărei prezenţă nu a fost semnalată.