Un avion medical, în Siberia pentru a-l transporta pe Navalnîi în Germania. Rusia refuză: „Pacientul are glicemia scăzută”

Un avion medical a plecat din Germania vineri dimineaţă pentru a-l aduce pe Aleksei Navalnîi din Siberia, unde opozantul rus se află într-un spital la reanimare, a informat presa germană, citată de France Presse.

RomaniaTV.net
21 aug. 2020, 06:09
Un avion medical, în Siberia pentru a-l transporta pe Navalnîi în Germania. Rusia refuză: „Pacientul are glicemia scăzută”

UPDATE: Medicul-şef de la spitalul din Siberia unde este tratat opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a declarat vineri că acesta a fost diagnosticat cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută, informează Reuters.

Doctorul Aleksandr Murahovski de la spitalul din Omsk unde este internat Navalnîi a mai spus că pe hainele şi degetele acestuia au fost găsite urme de substanţe chimice industriale.


UPDATE: Situația liderului opoziției din Rusia se complică. În urmă cu doar câteva minute medicii ruși au declarat că nu au găsit otrăvuri în analizele lui Alexei Navalnîi, informează agenția de presă Interfax. 

„Otrăvurile și urmele lor în sânge și urină nu au fost identificate”, a declarat medicul șef adjunct al spitalului, Anatoly Kalinichenko.

De asemenea, medicul a adăugat că cercetările și consultările cu colegii săi din Moscova nu permit să spună că a fost otrăvit.

„Diagnosticul otrăvire este undeva în subcortexul nostru, dar nu credem că pacientul a suferit de otrăvire”, a spus Kalinichenko.

În plus, el a spus că medicii au putut să-l diagnostice pe Navalnîi, dar nu au putut divulga informația în public.

„În urma tratamentului, avem un diagnostic complet. Din păcate, nu vă pot spune acest lucru, dar a fost adus la cunoștința soției și fratelui meu „, a spus Kalinichenko.

El a mai spus că starea opoziționistului este încă instabilă și că este inadecvat să vorbim despre posibilitatea transportului acestuia.

Avionul a părăsit Nurnberg (sudul Germaniei) la ora 3.11 (1.11 GMT), potrivit cotidianului Bild.

Preşedintele ONG-ului german Cinema for Peace, care a efectuat deja o operaţiune similară cu un membru al grupului de opozanţi Pussy Riot în 2018, a dat anterior asigurări că Spitalul de Caritate din Berlin este pregătit să-l primească pe Aleksei Navalnîi.

Opozantul, unul dintre cei mai feroce critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova când aparatul în care se afla a trebuit să efectueze o aterizare de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei.

Vorbind la radioul Ecoul Moscovei, purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmiş, care călătorea cu el, s-a declarat convinsă că opozantul a fost victima unei „otrăviri intenţionate”.

„Medicii fac mai mult decât posibilul, ei chiar luptă pentru a-i salva viaţa”, a declarat reporterilor Anatoli Kalinitcenko, directorul adjunct al spitalului de urgenţă din Omsk unde opozantul a fost transportat, plasat în reanimare şi legat la un respirator artificial.

Medicul şef de la spitalul din Omsk, unde este internat Navalnîi, a oferit declaraţii presei cu privire la transferul lui Aleksei la Berlin: „Sub responsabilitatea rudelor nu putem permite transportul lui Navalnîi. Nu credem că specialiştii din Burdenko şi Piragov sunt mai răi decât de la un spital german”.

Medicii lui Aleksei Navalnîi şi-au exprimat iniţial acordul privind transferul la o clinică din Berlin însă, conform celor relatate de purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi pe Twitter, ei s-au răzgândit în ultimul moment.

„În acelaşi timp, până acum, medicii au spus că sunt pregătiţi să autorizeze transportul. Acesta este motivul pentru care l-am organizat în cel mai scurt timp. Acum, în ultimul moment, medicii nu dau permisiunea. Această decizie, desigur, nu a fost luată de ei, ci de Kremlin.”, a scris Kira Iarmuş.

„Solicităm CEDO cu o cerere de adoptare a măsurilor provizorii urgente în conformitate cu punctul 39 din regulamente. Solicităm să le fie interzis autorităţilor ruse să împiedice transportul lui Navalny către o unitate medicală. Întârzierea transportului poate duce la daune ireparabile asupra vieţii şi sănătăţii”

Principal opozant al Kremlinului şi ale cărui publicaţii denunţând corupţia elitelor ruse sunt pe larg partajate pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi a fost deja victima unor atacuri fizice. În 2017, el a fost stropit cu un produs antiseptic în ochi în momentul când îşi părăsea biroul din Moscova.

În iulie 2019, în timp ce ispăşea o scurtă pedeapsă cu închisoarea, el a fost tratat la spital după ce a început să sufere brusc de abcese în partea superioară a corpului, denunţând o otrăvire în timp ce autorităţile au făcut referire la o „reacţie alergică”.

Kremlinul a declarat că îi doreşte lui Navalnîi, „ca oricărui cetăţean rus”, o „recuperare promptă”, subliniind de asemenea că otrăvirea este până acum doar o „simplă presupunere”.

Citeşte şi: Opozantul rus Aleksei Navalnîi, internat la terapie intensivă cu suspiciunea de otrăvire VIDEO