Un băiețel de cinci ani se zbate între viață și moarte din cauza unei complicații rare a COVID. Ce este Pims, sindromul mortal care îi afectează în special pe cei mici

Un băiețel de cinci ani se zbate între viață și moarte, după ce a dezvoltat o complicație rară a COVID-19, ce îi afectează în mod special pe tineri.
Claudia Simion
13 mai 2021, 22:25
Un băiețel de cinci ani se zbate între viață și moarte din cauza unei complicații rare a COVID. Ce este Pims, sindromul mortal care îi afectează în special pe cei mici

Un băiețel de cinci ani se zbate între viață și moarte, după ce a dezvoltat o complicație rară a COVID-19, ce îi afectează în mod special pe tineri.

Marley Hanley a fost diagnosticat cu PIMS (sindrom inflamator multisistemic), un efect rar al infecției cu coronavirus ce poate fi fatal.

Părinții micuțului, Tracey și Robert, au spus zile întregi lângă patul fiului lor, la Terapie Intensivă, și spun drumul său către recuperare e încă foarte lung.

Tracey și Robert le transmit altor părinți să fie foarte atenți la orice semn al bolii mortale.

„Vreau să îi fac pe oameni conștienți de cât de serioasă este această boală. Pe noi ne-ar fi ajutat foarte mult dacă am fi știut despre Pims. E bine chiar și dacă ajut un singur părinte care nu știa despre asta”, a spus mama lui Marley, potrivit Mirror.

Cei care ajung să aibă această boală au puternice inflamații pe tot corpul, au dureri de stomac, li se decojește pielea, sunt foarte obosiți și epuizați.

Pims atacă organele vitale și pune viața copiilor în mare pericol. Marley, din Gravesend, Marea Britanie, s-a simțit foarte rău în timp ce era la școală și a fost trimis acasă după ce a ajuns să aibă o temperatură de 40 de grade.

Două zile mai târziu, a fost dus de urgență la spital și i s-au dat antibiotice. Copilul a stat în spital în jur de două săptămâni, iar în cele din urmă a fost lăsat acasă, însă medicii le-au spus părinților că va avea nevoie de un tratament lung de recuperare.

„Are un drum lung de făcut până la recuperare. Nimeni nu știe ce alte efecte va mai avea de îndurat. Știm că micul nostru luptător va învinge. Aproape ne-am pierdut fiul. Arată cât de vulnerabili pot fi copiii în fața virusului. E nevoie să îi protejăm. Coronavirusul nu va pleca prea curând”.

Când apare Pims și care sunt simptomele

Momentul de apariție al sindromului multisistemic nu este pe deplin stabilit, dar în majoritatea cazurilor acesta s-a dezvoltat la aproximativ o lună dupa infecția cu SARS-CoV-2, existând și situații în care apariția complicației a fost notată la 2-3 luni distanță de infecția virală.

Semnele clinice ale PIMS sunt nespecifice și includ: febră prezentă în 100% dintre cazuri, dureri abdominale, diaree, vărsături, erupție cutanată, conjunctivită sau durere în gat. Practic orice febră apărută în cazul unui copil la scurt timp după trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2 trebuie să ridice un grad de suspiciune și trebuie evaluat corect și complet de către medic. Afectarea cea mai de temut în cadrul PIMS este cea cardiacă, care presupune, după rezolvarea situației acute, monitorizare la distanță prin ecocardiografii repetate.

Citește și Raport național: Câte persoane s-au infectat după rapel. Peste 90% au fost vaccinate cu acest ser

Citește și Locul din lume unde statul va oferi 1 milion de dolari la cinci persoane care s-au vaccinat antiCOVID. Guvernul a lansat „loteria vaccinaţilor”

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Cum să răcoreşti maşina în mai puţin de 40 de secunde? Metoda din cinci mişcări care te salvează de căldură
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vacanțele românilor, date peste cap de caniculă. Ce se întâmplă la graniță
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
BREAKING NEWS Un motociclist a fost atacat de urs și tras într-o râpă, în Argeș! Bărbatul ar fi murit
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Este știrea care face înconjurul României. Decizia de ultima oră luată de Nicușor Dan
MediaFlux
Câți bani pierd pensionarii după aplicarea CASS de 10%. Ilie Bolojan a dat un exemplu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs