Un bărbat a fost UCIS CU SÂNGE RECE după ce a vorbit într-un ziar despre averea sa

Un bărbat din Sălaj a fost ucis de hoţi după ce a fost subiectul unui articol de presă legat de averea sa.

10 oct. 2014, 11:31
Un bărbat a fost UCIS CU SÂNGE RECE după ce a vorbit într-un ziar despre averea sa

Un bătrân din localitatea sălăjeană Ortelec a decedat ca urmare a leziunilor provocate de trei hoţi care i-au jefuit casa, căutând o „comoară” amintită într-un articol al unui cotidian local, potrivit Agerpres.

Potrivit precizărilor făcute vineri, de anchetatori, cei trei inculpaţi, dintre care doi sunt hoţi recidivişti, iar unul dat în urmărire generală pentru o condamnare cu închisoarea, au fost identificaţi şi reţinuţi de poliţişti miercuri, după mai bine de o săptămână de cercetări a unui larg cerc de suspecţi. Instanţa a hotărât joi arestarea lor preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de tâlhărie cauzatoare de moarte şi lipsire de libertate.

Poliţia a fost sesizată în data de 30 septembrie, pe numărul unic de urgenţă 112, de către un vecin al victimei, că există suspiciunea unui furt la locuinţa lui Ioan Gherman, în vârstă de 81 de ani, din Ortelec, deoarece uşa şi geamurile casei erau deschise.

Aurel Ştirb, şeful Servicului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, a precizat că prima ipoteză a fost jaful, poliţiştii sosiţi la faţa locului găsindu-l pe Ioan Gherman legat de mâini şi de picioare, inconştient, cu urme de lovituri pe corp. Cercetările ulterioare au arătat că bătrânul stătea legat de trei zile, fiind imobilizat pentru a nu putea anunţa Poliţia. Victima jafului a decedat la o zi după ce a fost găsită de poliţişti, la un spital din Zalău.

Potrivit unuia din procurorii de caz, Bogdan Chiş, şeful Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, cercetările în acest caz au fost îngreunate de faptul că bătrânul locuia singur, decesul său survenind înainte de a putea da relaţii despre cei ce i-au jefuit casa şi l-au maltratat. Acesta a precizat că a existat un cerc foarte mare de suspecţi, anchetatorii oprindu-se în cele din urmă la doi tineri care au fost găsiţi ascunşi într-o pădure, ambii recidivişti, unul dintre ei dat în urmărire naţională pentru executarea unei sentinţe cu închisoarea dată în 26 septembrie.

Reţinuţi în data de 8 octombrie, cei doi şi-au recunoscut faptele de care au fost acuzaţi de anchetatori, indicând o a treia persoană ce a fost implicată în jaf, reţinută şi ea ulterior de organele de anchetă.

Deşi mobilul spargerii a fost jaful, din locuinţă au fost furate puţine lucruri, respectiv un inel de pe mâna bătrânului, un apart foto, un ceas şi o medalie, hoţii fiind induşi în eroare, potrivit anchetatorilor, de unele informaţii apărute în presa locală.

„Cu privire la informaţiile referitoare la potenţiala avere a victimei, acestea puteau fi obţinute din foarte multe surse, inclusiv de la dumneavoastră. După cum ştiţi, nu cu mult timp în urmă, a fost publicat un articol de presă care făcea unele descrieri cu privire la ceea ce deţinea victima în locuinţă. Articolul se intitula „Comoara din Ortelec”. Putea fi interpretat în multe moduri, astfel încât foarte multe persoane puteau avea potenţiale informaţii despre starea materială a victimei”, a precizat Bogdan Chiş, la conferinţa de presă.

Dan Brândea, un alt procuror ce a anchetat acest caz, a subliniat că unul dintre hoţi se aştepta să găsească tablouri din aur, însă singura „comoară” a lui Ioan Gherman erau cele circa 20.000 de volume de cărţi pe care le avea, bătrânul fiind un împătimit colecţionar.

Pentru faptele comise, cei trei inculpaţi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 18 ani.