Un bărbat a trăit ani de zile cu o tenie în creier. Medicii au fost şocaţi de descoperirea făcută

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, care suferea de convulsii, dezorientare și „vorbea aiurea”, a fost diagnosticat de medici cu o tenie în creier.

17 nov. 2021, 19:12
Un bărbat a trăit ani de zile cu o tenie în creier. Medicii au fost şocaţi de descoperirea făcută
Un bărbat a trăit ani de zile cu o tenie în creier. Medicii au fost şocaţi de descoperirea făcută

Un bărbat a trăit ani de zile cu o tenie în creier, arată un sudiu de caz publicat joi în The News England Journal of Medicine. Bărbatul ar fi ajuns la spital după ce soția sa l-a găsit pe podea, tremurând și „vorbind aiurea”.

Un bărbat a trăit ani de zile cu o tenie în creier

Bărbatul în vârstă de 38 de ani părea să fie perfect sănătos până într-o noapte, când soția sa s-a trezit și l-a găsit pe podea, tremurând și „vorbind aiurea”. A fost internat de urgenţă. În ciuda tratamentelor medicilor, bărbatul nu îşi revene. Nu avea antecedente notabile de boală, nu luase medicamente sau droguri și nu a avut niciun simptom până la crize.

Citeşte şi Ce ia Flavia Groşan pentru imunitate în pandemie. Cum se apără medicul de COVID-19

După mai multe investigaţii, echipa medicală de la Spitalul General din Massachusetts a descoperit că pacientul avea o tenie în creier. Infecțiile cu tenii pot trece neobservate ani de zile și pot ajunge la creier, provocând convulsii.

Potrivit studiului de caz, bărbatul emigrase în urmă cu 20 de ani dintr-o zonă rurală din Guatemala, unde bolile legate de paraziți sunt endemice.

Potrivit specialiştilor, paraziții proveniți din consumul de carne sau pește insuficient gătit și neigienizat pot fi transmişi de la o persoană la alta dacă persoanele cu infecții nu se spală pe mâini după ce merg la baie. Ouăle minuscule de paraziți se pot răspândi pe alte suprafețe sau chiar pe alimente și pot fi ingerate de altcineva, transmițând viermii, potrivit Alephnews.

Simptomele infecției includ tulburări digestive, pierdere în greutate și dureri abdominale. Parazitul nu rămâne neapărat în sistemul digestiv. Acesta poate migra în tot corpul, în mușchi și în creier prin fluxul sanguin, putând provoca o serie de simptome.

Un alt caz similar  s-a petrecut în China, în 2019. Un bărbat în vârstă de 43 de ani s-a plâns de dureri de cap, ceea ce a dus la descoperirea a sute de tenii în creierului său. Simptomele, inclusiv convulsiile, au început la aproximativ o lună după ce a mâncat o tigaie picantă de porc.

Într-un alt studiu de caz din 2020, o femeie s-a plâns de dureri în gât, iar medicii au descoperit în amigdala ei un vierme lung de un centimetru, cel mai probabil cauzat de sashimi pe care l-a mâncat cu cinci zile înainte.

Potrivit specialiştilor, poate dura ani de zile până la apariția simptomelor, deoarece ouăle paraziților pot sta la pândă în interiorul corpului fără a provoca un răspuns imunitar, scrie Ars Technica.

Potrivit studiului, în regiunile în care paraziții sunt mai răspândiți, inclusiv în unele părți din Asia și America Centrală, până la jumătate din cazurile de epilepsie sunt legate de infecțiile cu tenii în creier.

Citeşte şi Medic, martor la ultima conversaţie cutremurătoare dintre un pacient cu Covid şi soţia lui: „Îl întreba dacă să-i facă supă de pui când se întoarce, el lăcrima necontenit. A mai trăit câteva minute”

Cel mai bun mod de a preveni tenia este de a găti carnea, în special carnea de porc, la o temperatură internă de cel puțin 145 până la 160 de grade Fahrenheit, potrivit CDC. Spală-te bine pe mâini și orice farfurie sau ustensile după ce ați intrat în contact cu carnea crudă.