Un bărbat din Arad a murit în timp ce aştepta ambulanţa. Pandemia de coronavirus a mărit cu 10 ori timpul de aşteptare

Timpul de așteptare al unei autospeciale SMURD a crescut în ultima perioadă din cauza pandemiei de coronavirus, de la un minut la 10. Pentru un bărbat care a căzut pe jos în parcarea unui hypermarket din Arad, acest timp a făcut diferența dintre moarte și viață. 

RomaniaTV.net
18 mai 2020, 10:50
Un bărbat din Arad a murit în timp ce aştepta ambulanţa. Pandemia de coronavirus a mărit cu 10 ori timpul de aşteptare

Pe 13 mai, la ora 12:16, un bărbat s-a prăbușit la pământ în parcarea unui hypermarket, iar persoanele care au asistat la acest moment au sunat imediat la 112. La ora 12:29 aceștia au sunat pentru a treia oara la 112, deoarece echipajul nu a ajuns la fața locului. 

Citește și: 165 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 7.036, dintre care 9.930 s-au vindecat

Conform informațiilor primite de aradon.ro, la ora 12:25 bărbatul nu mai avea puls. Primul apel telefonic la 112 în care s-a solicitat un echipaj de prim ajutor în parcarea supermarketului a fost efectuat la 12:16. Două minute mai târziu, la 12:18 a fost alocat echipajul de prim ajutor: un echipaj SMURD. La ora 12:28 a venit cel de-al doilea apel la 112, deoarece echipajul nu sosise încă la fața locului, iar un minut mai târziu a fost efectuat un al treilea apel telefonic la numărul unic de urgență, pe același subiect.

Echipajul SMURD a ajuns la fața locului după cel de-al treilea apel, însă ora exactă nu a fost divulgată. Bărbatul nu a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, deoarece decedase înainte.

Înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, era prevăzut un timp de sosire la locul solicitării de 1 minut pe timp de zi și 2 minute pe timp de noapte, acum, timpii au crescut de 10 ori, astfel că o autospecială de prim ajutor ajunge la caz în 10 minute ziua și în 12 minute pe timp de noapte. Modificarea a survenit din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a proteja personalul medical de prim ajutor, care vine în contact cu pacientul, s-a decis ca acesta să fie protejat prin echipamentul de protecție. Astfel că „întârzierea” echipajului de prim ajutor, care a plecat la intervenția din Arad, poate fi pusă pe seama îmbrăcării echipamentului de protecție.