Un bărbat din București s-a trezit cu 440.000 lei în cont! Ce a a pățit după ce a refuzat să restituie banii primiți din greșeală

Un bărbat din Capitală s-a trezit în cont cu suma de de 440.000 de lei. Acesta a refuzat să returneze integral banii ajunși din greșeală la el, iar cazul a ajuns pe masa judecătorilor. Iată ce pedeapsă a primit.

02 ian. 2024, 10:00
Un bărbat din București s-a trezit cu 440.000 lei în cont! Ce a a pățit după ce a refuzat să restituie banii primiți din greșeală

Un bărbat din București s-a trezit cu 440.000 lei în cont! În 2021, bărbatul a încheiat prin firma pe care o deține un contract cu un IFN – instituție financiară nebancară, pentru un credit în valoare de 44.000,20 lei, însă, din greșeală bărbatului i-au fost virați în cont 440.002,20 lei.

Citește și Carduri sociale 2024: Amenzi uriaşe pentru cei care le folosesc greşit. Ce poţi cumpăra din ianuarie cu banii de la stat

Un bărbat din București s-a trezit cu 440.000 lei în cont!

Bărbatul și-a dat seama că s-a produs o eroare, însă nu s-a sinchisit să anunțe IFN-ul de la care a luat creditul, ba mai mult, el a făcut plăți către mai mulți furnizori rămânându-i în cont suma de 294.000 de lei.

La scurt timp după ce au virat din greșeală suma de zece ori mai mare față de cea solicitată reprezentanții IFN-ului i-au spus bărbatului că „trebuie restituită integral suma de bani transferată în mod eronat, urmând ca ulterior să-i fi transferată suma de bani contractată”.

Cu toate acestea, bucureșteanul a refuzat restituirea sumei integrale de bani primită în cont din greșeală. Și pentru că mai avea de achitat suma de 71.640 de lei reprezentanții IFN-ului au decis să îl dea în judecată pentru a fi recuperată paguba, scrie Adevărul.

În cele din urmă, instanța a decis ca bărbatul din București să plătească o amendă 4.500 de lei și l-a obligat să acopere și prejudiciul de 71.640 de lei.

„Se observă că inculpatul, deşi avea suma de bani disponibilă în contul bancar, nu a procedat în modalitatea propusă, ci a restituit doar suma de 294.000 lei. Totodată, la data de 27.09.2021, debitorul a mai efectuat două plăţi în cuantum total de 20.000 lei şi ulterior, la data de 30.12.2021, s-a încheiat convenţia prin care debitoarea şi-a luat angajamentul să plătească restul de 82.002 lei în mod eşalonat conform scadenţarului agreat în convenţie. La data semnării convenţiei fusese returnată doar suma de 314.000 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Noile norme de securitate ofertă băncilor autoritatea de a bloca conturile clienților

Cu noile norme de securitate, băncile au acum autoritatea de a bloca conturile clienților cu buletinele expirate, ceea ce subliniază necesitatea unei planificări anticipate în reînnoirea actelor de identitate, mai ales având în vedere întârzierile în procesul de eliberare a acestora.

Până de curând, expirarea buletinului nu era considerată o urgență majoră. Însă, cu noile reglementări bancare, românii cu buletine expirate se confruntă cu riscul real al blocării accesului la propriile conturi bancare.

Băncile, în conformitate cu standardele de securitate, sunt acum obligate să trimită notificări clienților a căror acte sunt aproape de expirare, avertizându-i asupra posibilității blocării conturilor.

Acest context face esențială planificarea din timp a reînnoirii actelor de identitate. În zone precum Sectorul 4 din București, unde procesul de eliberare a noilor documente a fost digitalizat, timpul necesar pentru obținerea unui nou act de identitate s-a mărit considerabil.

Totodată, trebuie luat în calcul timpul de așteptare pentru eliberarea noului act de identitate, care poate fi de minim 10 zile lucrătoare. Prin urmare, pentru a evita blocarea conturilor, cetățenii trebuie să inițieze procedurile de reînnoire a actelor cu cel puțin o lună și jumătate, dacă nu chiar două luni înainte de data expirării.

Procesul de digitalizare, menit să simplifice procedurile administrative, a avut un efect opus în unele cazuro. De exemplu, în Sectorul 4, eliminarea cozilor la ghișee prin introdicerea programărilor online a dus, paradoxal, la prelungirea timpului de așteptare pentru reînnoirea actelor de identitate.

Pentru a evita neplăcerile asociate cu blocarea conturilor bancare, românii sunt sfătuiți să își monitorizeze cu atenție data de expirare a actelor de identitate și să inițieze procedurile de reînnoire cu suficient timp în avans.

Citește și Vouchere alimente 2024-2025. Valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate, a decis Guvernul. Cine sunt românii care pierd bani