Vouchere alimente 2024-2025. Valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate, a decis Guvernul. Cine sunt românii care pierd bani

Guvernul a decis că valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate! Românii vor primi doar 125 de lei, dar începând cu 2025.
Filip Stan
22 dec. 2023, 11:25
Vouchere alimente 2024-2025. Valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate, a decis Guvernul. Cine sunt românii care pierd bani

Vouchere alimente 2024-2025. Valorile virate pe cardurile sociale de sănătate pentru beneficiari vor fi reduse la jumătate. Recent, Guvernul a dat vești bune: persoanele singure și familiile cu venituri scăzute vor continua să primească sprijin de la stat în următorii patru ani pentru achiziția de alimente, sub forma tichetelor sociale electronice.

Totuși, există și o modificare mai puțin favorabilă. Conform OUG 115/2023, care include diverse măsuri fiscal-bugetare, valoarea ajutorului se va menține la 250 de lei în 2024, dar va scădea la 125 de lei în următorii trei ani.

Vouchere alimente 2024-2025. Ordonanța stabilește două tipuri de sprijin material pentru persoanele defavorizate între 2024 și 2027: tichete sociale electronice pentru produse alimentare și mese calde, și pachete cu produse alimentare. Valoarea tichetelor va fi de 250 de lei în 2024, urmând să scadă la 125 de lei între 2025 și 2027, conform avocatnet.ro.

Detaliile privind implementarea acestor măsuri, regulile de acordare, frecvența și instituțiile responsabile vor fi stabilite prin hotărâre guvernamentală până la 14 ianuarie 2024.

Tichetele au o valoare de 250 de lei
În prezent, tichetele au o valoare de 250 de lei și se acordă la fiecare două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri scăzute. Nu este necesară depunerea unei cereri pentru primirea cardului. Dacă sunteți eligibil conform criteriilor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cardul vă va fi livrat de Poșta Română. În cazul în care nu-l primiți până la sfârșitul perioadei alocate pentru prima tranșă, contactați cel mai apropiat oficiu poștal pentru asistență.

Românii din Austria primesc 300 de euro bonus pentru încălzire. Voucherele pentru facturi, menţinute şi în România în 2024

Instrucțiunile de utilizare a cardului, inclusiv codul PIN, lista partenerilor comerciali și un număr de telefon pentru asistență, vor fi incluse în scrisorile care însoțesc cardurile.

Cardul permite plăți contactless de la prima tranzacție. Nu este posibilă retragerea de numerar de pe card, acesta fiind destinat exclusiv achiziției de produse alimentare/mese calde.

Vouchere alimente 2024-2025. Sumele de pe card sunt valabile 12 luni de la încărcare. Iată ce categorii de români sunt incluși aici:

a) Pensionarii cu venituri nete lunare sub 1.500 lei; b) Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete sub 1.500 lei; c) Familiile cu cel puțin doi copii, cu venituri pe membru de familie sub 600 lei; d) Familiile monoparentale cu venituri pe membru sub 600 lei; e) Familiile beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416/2001; f) Persoanele fără adăpost.

Dacă deveniți eligibil în lunile următoare, Ministerul Muncii va actualiza lunar listele beneficiarilor. Condițiile de venit pentru categoriile a)-d) sunt verificate de ANAF.

Nu este permisă înstrăinarea cardului. Utilizarea necorespunzătoare a tichetelor sociale este sancționată legal. În situații excepționale, beneficiarul poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Sumele primite de beneficiarii voucherelor sociale de sănătate vor fi reduse la jumătate.

Sunt vești bune de la Guvern. Persoanele singure și familiile cu venituri reduse vor beneficia și în următorii patru ani de sprijin de la stat pentru cumpărarea de alimente, sub forma unor tichete sociale pe suport electronic.

Există însă și o veste proastă. Potrivit OUG 115/2023, apărută recent și care conține mai multe măsuri fiscal-bugetare, valoarea ajutorului rămâne la 250 de lei în 2024, însă se reduce la jumătate în următorii trei ani.

Una dintre măsurile conținute de ordonanța amintită vizează ajutorul pentru mâncare primit de persoanele cu venituri mici. Astfel, după cum scrie în document, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
    pachete cu produse alimentare.

Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin adresate persoanelor defavorizate, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile vor trebui aprobate prin hotărâre a Guvernului până pe 14 ianuarie 2024.

În acest an, tichetele sociale pentru mâncare au o valoare nominală de câte 250 de lei și se acordă o dată la două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri mici.

Trebuie să depun vreo cerere pentru a primi cardul?
Nu. Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens. În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări.

Categoria de persoane care primește vouchere de 5.000 de euro pentru a se putea angaja. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar

Unde găsesc instrucțiuni despre folosirea cardului?
Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre  operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

Cum pot plăti cu cardul?
Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.

Pot retrage numerar de pe carduri?
Nu puteți retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

Cât timp sunt valabile sumele?
Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Cine beneficiază?
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ce fac dacă, deși inițial nu mă număram printre persoanele eligibile, devin în următoarele luni?
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Pot să înstrăinez cardul pe care îl primesc?
Nu. Sunt interzise și se sancționează conform legii:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată România
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
BNR face un nou anunț pentru românii care au împrumuturi la bănci
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
Suporteri români arestați pe aeroportul din Munchen înainte de meciul cu Ucraina! Motivele sunt halucinante: „Grup periculos, haine ale unui brand purtat de persoane rasiste”
kanald.ro
Reguli și calendar complet pentru Bacalaureat 2024: Ce trebuie să știe candidații înainte de a intra în examen
Capital.ro
Banii se plătesc pe card românilor într-o săptămână. Ordin la Guvern: Să nu se piardă niciun euro
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Primele manifestări ale bolii Parkinson: simptome nespecifice care indică afecțiunea severă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?