Un bărbat din Turnu Măgurele, care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august, a murit la câteva zile după protest. Reacţia lui Raed Arafat

Ilie Gâzea, un bărbat de 62 de ani din Turnu Măgurele, a murit duminică seară, la mai mult de o săptămână după ce a participat la protestele de pe 10 august. Apropiaţii lui, care spun că avea probleme medicale, povestesc că Ilie Gâzea a suferit o hemoragie în piaţă, de la gazele lacrimogene. După câteva zile, el a ajuns la spitalul din Alexandria, cu hemoragie digestivă. Directorul spitalului spune că nu se poate face deocamdată o legătură directă între gazele lacrimogene şi decesul bărbatului, dar va cere o expertiză medico-legală.

RomaniaTV.net
20 aug. 2018, 08:55
Un bărbat din Turnu Măgurele, care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august, a murit la câteva zile după protest. Reacţia lui Raed Arafat

UPDATE: Noi imagini cu protestatarul care a murit după miting. Un protestatar a decedat după 10 zile de la evenimentele din Piața Victoriei. Este vorba despre un bărbat de 68 de ani din Turnu Măgurele, care a venit la protestul din București din 10 august. După patru zile acestuia i s-a făcut rău și a fost internat de urgență în spital, cu hemoragie digestivă. Medicii spun că acesta era cunoscut cu afecțiuni cronice cardiace și digestive. Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal de moarte suspectă. 

UPDATE Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a venit cu o precizare privindu-l pe bărbatul care a murit la aproape zece zile după ce a fost laprotestul din Piaţa Victoriei.  „Precizare referitoare la pacientul Gâzea Ilie, decedat în cursul nopții de 19 către 20 august 2018 la Spitalul din Alexandria:

În urma informațiilor conținute în documentele de la intervenția echipajelor medicale de urgență și prim ajutor calificat din Piața Victoriei în noaptea de 10 august 2018, s-a constatat că pacientul s-a prezentat la una dintre ambulanțele SMURD aflate la fața locului, acuzând Epistaxis (sângerare la nivelul nasului).

Pacientul a declarat echipajelor de urgență că suferea de boli cronice, precum hipertensiune arterială, iar la momentul examenului clinic, pacientul era conștient, cooperant, cu tensiunea arterială mărită (161/126), și oxigenare în limite normale (97%).

În urma acordării primului ajutor, i s-a propus pacientului transportul la spital, acesta refuzându-l sub semnătură”, precizează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Facebook. 

>Ilie Gâzea, despre care cunoscuții spun că era un om cu probleme de sănătate anterioare, a mers la protest pe 10 august în Piaţa Victoriei. Ca toţi cei prezenţi, şi el a inhalat gazele lacrimogene împrăştiate de jandarmi.

„Am fost plecați pe 10 la București, am ajuns în Piața Victoriei în jur de ora 16.30. Am fost 10 sau 15 persoane din Turnu Măgurele. Toți am fost gazați, dar eu am fost un pic mai departe. I-a dat sângele pe nas instantaneu. La câteva zile după ce am ajuns acasă am auzit că pe Ilie l-a luat salvarea. Dar după ce a inhalat gaze el a vomat tot timpul și a avut hemoragie nazală. Acum am înțeles că a murit”, a relatat Costel Vai, vecin cu Ilie Gâzea, pentru Realitatea de Teleorman.

„Există și filmare cu el acolo și avem martori că l-am dus la salvare. I-a dat sângele pe gură și pe nas, a leșinat, l-a luat SMURD-ul acolo. După ce i-a pus o soluție în nas el a plecat acasă cu unul dintre noi și din noaptea aceea e la spital. Acum e la morgă în Alexandria. Noi am întrebat mereu de el, dar din noaptea aceea e mereu la spital”, a spus Olimpia Culcea, prezentă şi ea în Piața Victoriei alături de Ilie Gâzea.

Directorul Spitalului Județean din Alexandria, Alexandru Dobre, spune că momentan nu se poate face o legătură directă între problemele de sănătate care au dus la moartea omului și gazarea din Piața Victoriei, dar că nimic nu este exclus.

„Vom face un comunicat de presă și o să cerem un examen medico-legal. Am dat deja  către poliție, având în vedere  toate suspiciunile care sunt. Cam atât am să vă spun în momentul de față. A fost internat cu hemoragie digestivă și s-a internat pe data de 15, dar înțeleg că a venit prin transfer, dar nu a fost internat la Turnu. Probabil doar a fost văzut acolo. Nu știu dacă poate fi o legătură, dar se va face examenul medico-legal cu probe toxicologice și se va clarifica”, a declarat Alexandru Dobre pentru publicaţia menţionată.

Spitalul a sesizat poliţia, care a cerut efectuarea unei necropsii. 

„Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Turnu Măgurele, ar fi decedat în noaptea de 19 spre 20 august. În această dimineaţă (luni – n.r.), colegii noştri au deschis un dosar penal. S-a dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cauza decesului. Cercetările se efectuează sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria”, a declarat reprezentantul Poliţiei, Teodora Dragole.