Un bărbat s-a prezentat la Urgențe pentru că i se ridicase părul de pe burtă în timp ce se uita la televizor. Motive halucinante pentru care unii români se prezintă la camerele de gardă

Motive halucinante pentru care românii ajung la urgențe! Un bărbat s-a prezentat la Urgențe pentru că a visat urât, iar un altul pentru că i se ridicase părul de pe burtă în timp ce se uita la televizor. Medicii spun că foarte mulți tineri vin la UPU cu boli închipuite după ce caută simptomele pe internet.

26 ian. 2024, 16:00
Un bărbat s-a prezentat la Urgențe pentru că i se ridicase părul de pe burtă în timp ce se uita la televizor. Motive halucinante pentru care unii români se prezintă la camerele de gardă

Aproape 270 de persoane se prezintă zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Motivele sunt diverse. Medicul-șef al UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, a declarat că în 24 de ore el aproape o treime dintre cazuri nu sunt  urgență.

Citește și: Un brancardier şi o infirmieră au fost filmaţi în timp ce bruschează un bătrân ajuns la urgenţă şi care nu se poate ţine pe picioare. Anchetă la Spitalul Bârlad

Săptămâna trecută, de exemplu, la UPU s-a prezentat un sucevean care le-a spus medicilor că a venit fiindcă a visat urât. „A fost întrebat de colegi dacă mai are și alte probleme și a spus că nu, doar atât, a visat urât. Altul a venit fiindcă i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor. Se electrizase cu telecomanda, dar nu și-a dat seama”, a povestit medicul, citat de Monitorul de Suceava. 

Dr. Cîrlan afirmă că în foarte multe situații de non-urgențe cei care vin la UPU sunt persoane tinere, care dacă au modificare a stării generale caută imediat simptomele pe internet și se opresc la cele mai grave boli care ar avea semnele respective, intră în panică și merg la Urgență. „La un moment dat aveam pe paturi în UPU patru tineri pregătiți pentru consult. Toți butonau telefoanele. Am întrebat care e urgența? Unul spunea că îi amorțește o mână, altul că i se pare că are înțepături în piept… Toți căutau pe net direct . Bineînțeles că infarctul poate să apară și la vârste tinere, dar nu era cazul aici. Zilnic, cel puțin o persoană se prezintă în UPU pentru că ”, a spus medicul-șef al UPU Suceava.

Citește și: România, la un pas de epidemia de gripă. Peste 120.000 de cazuri şi 18 decese

Potrivit acestuia, de cele mai multe ori este vorba despre distonii neurovegative, adică un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, responsabil de funcții vitale precum digestia, respirația, controlul temperaturii, circulația sângelui, ritmul cardiac, care apar în general pe fond de stres, suprasolicitare fizică sau mentală, consum exagerat de cafea sau alcool, schimbări hormonale sau variații mari de temperatură. Distonia neurovegativă poate provoca o gamă foarte variată de simptome, aparent fără legătură între ele, iar oamenii se alarmează.