Un bărbat suspectat de legături cu islamişti shebab scapă de poliţia britanică îmbrăcat în burqa

Poliţia britanică căuta marţi un bărbat de origine somaleză, suspectat de legături cu islamiştii shebab, care a reuşit să scape de controlul judiciar purtând o burqa, la o rugăciune de vineri, într-o moschee din Londra.

RomaniaTV.net
05 nov. 2013, 13:20
Un bărbat suspectat de legături cu islamişti shebab scapă de poliţia britanică îmbrăcat în burqa

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a asigurat, luni după-amiază, în Camera Comunelor, că Mohammed Ahmed Mohamed nu reprezintă, potrivit serviciilor de securitate, „o ameninţare directă” pentru Marea Britanie.

În apelul său către martori, însoţit de difuzarea identităţii şi prezentarea unei fotografii a suspectului, poliţia britanică le-a recomandat cetăţenilor să semnaleze prezenţa acestui tânăr, fără a încerca să intre cu el în contact.

Theresa May a confirmat că Mohammed Ahmed Mohamed, care purta o brăţară electronică ce le permitea autorităţilor britanice să-l supravegheze şi care era obligat să meargă zilnic la o secţie de poliţie, a intrat vineri într-o moschee din Acton, în vestul Londrei, fiind îmbrăcat în stil occidental, însă câteva ore mai târziu a ieşit purtând o burka, la fel ca o femeie.

De asemenea, poliţia a oferit imagini cu suspectul de la camere de supraveghere. Tânărul era plasat sub regim de libertate supravegheată („Terrorism prevention and investigation measures notices”), conform noilor norme adoptate în ianuarie 2012. Aceste măsuri se aplică persoanelor suspectate de activităţi teroriste, fără ca justiţia să dispună de suficiente dovezi pentru a declanşa o procedură penală.

În cazul acestui suspect, justiţia a încercat să-l împiedice să călătorească în scopul „susţinerii terorismului în străinătate”, a adăugat May.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, Mohammed Ahmed Mohamed a participat, în 2008, la o tabără de antrenament a islamiştilor shebab în Somalia şi a favorizat intrarea în Marea Britanie a „presupuşilor terorişti”, originari din Somalia.