Sorina Pintea anunţă dacă declară EPIDEMIE DE GRIPĂ. Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 47

Gripa face prăpăd. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, este aşteptată să decidă marţi, după publicarea datelor de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică referitoare la gripă, dacă declară sau nu epidemie de gripă în România. Numărul deceselor a ajuns la 47. Ultimele patru decese cauzate de gripă au fost confirmate de medici luni seara, fiind vorba de trei femei cu vârste între 47 şi 64 de ani, din judeţele Timiş şi Constanţa, dar şi de bebeluşul de 11 luni din Timiş, arată Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

28 ian. 2019, 14:54

De la începutul sezonului, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 47. Potrivit CNSCBT, ultimele cazuri sunt două femei, în vârstă de 48, respectiv 64 de ani, din judeţul Timiş, confirmate cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, care au murit luni.

De asemenea, altă femeie, în vârstă de 47 de ani, din judeţul Constanţa, confirmată cu virus gripal tip A, nesubtipat, a murit în 26 ianuarie.

Ultimul deces din cauza gripei este cel al unui copil de 11 luni, din Timiş.

„Este vorba despre un copil de 11 luni, care a ajuns la noi cu malformaţii congenitale multiple şi care s-a internat vineri după amiază la noi la spital, cu gripă, iar sâmbătă a decedat. S-a internat cu insuficienţă respiratorie, cu bronhopneumonie. A fost intubat, dar a decedat”, a declarat Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, citat de news.ro. 

Potrivit medicului, se aşteaptă rezultatul autopsiei pentru a fi declarat oficial decesul din cauza gripei.

Toate cele patru persoane care au murit din cauza gripei aveau condiţii medicale preexistente, dar nu erau vaccinate anti-gripal.

Ministrul Sănătăţii urmează să ia marţi o hotărâre referitoare la declararea epidemiei de gripă.

„Asteptam datele preliminare pe care le-am cerut Institutului de Sanatate Publica, care centralizeaza datele privind incidenta infectiilor respiratorii. Daca e a treia saptamana consecutiv, putem vorbi de saptamana epidemica, atunci cand numărul cazurilor diagnosticate depaseste estimarile, din pacate vom taia acea panglica”, a spus Sorina Pintea la România TV.

Citeşte şi Sorina Pintea: Săptămâna viitoare va fi decisivă privind o hotărâre referitoare la epidemia de gripă