Un bihorean nu-şi poate înmatricula o amărâtă de Dacie 1310, cumpărată de la stat, pentru că este sub sechestru DNA

Birocraţia blochează România. Constatarea aparţine unui cioban din comuna bihoreană Remetea, care, după ce a cumpărat o maşină scoasă la licitaţie de "statul român", a ajuns în situaţia ca tot "statul român" să nu-i permită s-o folosească deşi, culmea, tot "statul român" îl pune să plătească impozit pe ea.
Iulian Tudor
31 ian. 2018, 10:35
Un bihorean nu-şi poate înmatricula o amărâtă de Dacie 1310, cumpărată de la stat, pentru că este sub sechestru DNA

Kadar Elemer este „prizonierul” unui clasic ping-pong între mai multe instituţii pentru că a avut proasta inspiraţie să cumpere o maşină ce aparţinuse unui slujbaş condamnat pentru corupţie, şi pe care Finanţele nu o „şterg” din lista bunurilor sub sechestru.

Citeşte şi Percheziţii ale poliţiştilor în patru judeţe într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.Prejudiciul se ridică la 3,9 mil. lei

Dosarul edililor

În iunie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie făcea ravagii între „prim-gospodarii” Beiuşului trimişi în judecată de DNA Oradea pentru o afacere de pe urma căreia Primăria şi Ministerul Dezvoltării fuseseră păgubite, în perioada 2007-2008, cu 2 milioane lei, bani plătiţi ilegal firmei Top Construct, angajată să reabiliteze reţeaua de apă şi canalizare a urbei, dar care nu a realizat lucrările decontate.

PSD-iştii Nicu Silviu Odobasianu şi Viorel Iuhas, cel dintâi primar, iar celălalt vice în mandatul 2004-2008, au fost condamnaţi la 4 şi respectiv 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, pentru că au aprobat plata lucrărilor fictive, iar succesorul lui Odobasianu, PNL-istul Adrian Domocoş, la 2 ani şi 4 luni cu suspendare pentru aceeaşi faptă. Au mai primit pedepse cu executare patronul Top Construct, Ciprian Berinde (5 ani şi 9 luni), şeful de lucrări al firmei, Nicolae Pancu (4 ani şi 4 luni), dirigintele de şantier Nicolae Sotoc (4 ani) şi doi funcţionari ai Primăriei: responsabilul de proiect, Gelu Hasan (4 ani şi 6 luni), şi şeful Serviciului Investiţii, Emil Oaie (4 ani şi 2 luni).

Chilipir degeaba

Cum era şi normal, instanţa a dispus recuperarea prejudiciului, proporţional cu participarea la infracţiuni, aprobând sechestrarea şi valorificarea unor bunuri din proprietatea celor vinovaţi. Între ele, şi o maşină Dacia 1310 a lui Oaie, pe care avea s-o cumpere la licitaţie un cioban din Remetea, Kadar Elemer, fără să fi bănuit ce bătăi de cap îi va produce „chilipirul”.

„Anul trecut, prin primăvară, am fost la ANAF Beiuş să plătesc ceva şi am văzut acolo un anunţ că se vindea la licitaţie o Dacie 1310, an de fabricaţie 2003, cu motor pe injecţie Euro II. Pentru că era Break, o puteam folosi la cărat. Am participat la licitaţie şi am adjudecat-o cu 1.200 de lei”, povesteşte bărbatul. De atunci, însă, nu o poate folosi. Deşi maşina e în stare de funcţionare normală, nu o poate înmatricula!

Patru „tentative”, patru eşecuri

În 24 iulie 2017, Kadar a depus la Serviciul Înmatriculări din Oradea dosarul cu actele necesare. Răspunsul a fost, însă, că cererea „se respinge”, pentru că maşina încă figura în baza de date ca fiind sub sechestru, la solicitarea DNA. Toamna, şi-a mai încercat o dată norocul. „Pe 4 octombrie am fost din nou, cu un avocat. Am intrat la şeful Serviciului, dar degeaba. Am întrebat când primim răspuns şi mi-a spus că nu ştie”.

Anul acesta, pe 22 ianuarie, omul a mai făcut un drum la Înmatriculări, tot cu avocatul, cu acelaşi rezultat. „Am cumpărat de la statul român ceva ce tot din cauza statului român nu pot folosi. Între timp, Primăria Remetea mi-a calculat impozit pe maşină de la 1 ianuarie – 56 lei. Eu am pensie de handicap locomotor de 39 lei pe lună”, constată Kadar.

Alexandru Laza, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări BihorOmul a mai făcut şi săptămâna trecută, pe 25 ianuarie, o încercare de a rezolva problema, dar la fel de zadarnică. „Nu putem înmatricula maşina pentru că, în continuare, baza noastră de date arată că este sub sechestru DNA”, confirmă comisarul şef Alexandru Laza (foto), şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor.

Din vina ANAF

Kadar a fost „îndrumat” să depună el, personal, o cerere la DNA Oradea, pentru ridicarea sechestrului, însă „buba” nu este la procurorii anticorupţie. „DNA doar a solicitat instituirea sechestrului asupra bunurilor persoanelor inculpate, dar decizia a fost a instanţei, care a aprobat-o şi a dispus valorificarea lor pentru recuperarea prejudiciului”, explică şeful DNA Oradea, Adrian Valentin Muntean.

După încheierea procesului şi executarea silită a bunurilor sechestrate, ANAF trebuia să comunice instanţei realizarea procedurii, iar aceasta să dispună radierea sechestrului din toate bazele de date, ale tuturor celorlalte instituţii. Totuşi, precizează Muntean, dacă în acest caz cetăţeanul Kadar „va face o cerere către noi în legătură cu această speţă, vom face noi demersurile pe lângă instanţa care a dispus executarea silită”.

Cum ar veni, procurorii anticorupţie vor face şi treaba Fiscului, care în general execută greoi bunurile celor condamnaţi pentru corupţie, iar atunci când totuşi o face, nu merge până la capăt, pentru a se face „curat” şi prin acte, punând oamenii pe drumuri…

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Animalul din România pentru care algerienii se dau peste cap. Au trimis în țară vapoare întregi și vor să cumpere imediat 1.000.000 de exemplare
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
Playtech.ro
Când se încălzeşte iar în România? Meteorologii Accuweather au făcut anunţul
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Aplicația care se instalează automat pe telefon și îți verifică pozele. Cum scapi de ea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de teren din România sunt blocați. Legea îți interzice, chiar dacă ai cumpărat legal terenul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia