Boeing 777, PRĂBUŞIT în Ucraina, la graniţa cu Rusia. Cele 298 de persoane de la bord au murit VIDEO LIVE TEXT

Un avion Boeing 777, al companiilor aeriene din Malaysia, s-a prăbușit în regiunea Donbas din Ucraina, unde se duc lupte între separatişti şi armata ucraineană, anunță Interfax. Deocamdată nu se cunosc motivele exacte ale catastrofei aviatice. La bord se aflau 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului. Avionul se deplasa pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur. Potrivit unei surse citate de Interfax, avionul ar fi fost doborât la o altitudine de 10 km, deşi informaţia nu e confirmată. Compania Malaysia Airlines confirmă faptul că a pierdut contactul cu avionul. Nu există niciun supravieţuitor.

17 iul. 2014, 15:17

UPDATE 12.45 Numărul pasagerilor olandezi de la bordul avionului de linie malaezian doborât joi în estul Ucrainei se ridică în total la 173, a precizat vineri ministrul malaezian al transporturilor, Liow Tiong Lai. Anterior se vorbise despre 154 de olandezi.

La bordul aeronavei se mai aflau 44 de malaezieni, 27 de australieni, 12 indonezieni şi nouă britanici, arată cele mai noi cifre ale autorităţilor malaeziene. Anterior, administraţia aeroportului Amsterdam Schiphol a anunţat că la bord se mai aflau cinci belgieni, patru germani, trei filipinezi şi un canadian.

Mai rămân de verificat naţionalităţile a 20 de pasageri, a precizat ministrul malaezian.

Pe lista victimelor tragediei se află şi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Glen Thomas. El urma să participe la Conferinţa privind SIDA de la Melbourne, în Australia.

UPDATE 11.25 Reprezentanţii Malaysia Airlines afirmă că avionul prăbuşit se afla în stare bună. Aeronava Boeing 777 trecuse de toate inspecţiile de mentenanţă şi se afla în bună stare, după 17 ani de serviciu. Ultima revizie data din 11 iulie şi fusese realizată în hangarul pe care compania îl are în aeroportul din Kuala Lumpur. Următoarea inspecţie tehnică urma să aibă loc pe 27 august. Toate sistemele de comunicaţii ale avionului funcţionau corect înainte de prăbuşire, au adăugat aceştia, subliniind că avionul fusese fabricat în iulie 1997.

UPDATE 11.16: Avionul de linie Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât, cel mai probabil,  în momentul în care survola o zonă de acţiuni militare pe un traseu din estul Ucrainei care este ocolit de o serie de alte companii aeriene, relatează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Compania australiană Qantas Airways a declarat că nu mai utilizează acest traseu de câteva luni. Un reprezentant al Cathay Pacific Airways a anunţat, de asemenea, că zborurile sale evită această zonă de ceva timp. Companiile aeriene Korean Air Lines şi Asiana Airlanes nu au mai survolat zona de acţiuni militare din estul Ucrainei din 3 martie. Philippine Airlines a declarat şi ea că evită respectiva zonă de operaţiuni militare. Societăţile Air New Zealand, PT Garuda Indonesia, All Nippon Airways şi Japan Airlines au indicat că efectuează zboruri deasupra teritoriului Ucrainei.

Multe companii aeriene efectuează zboruri prin spaţiul aerian al Ucrainei, iar respectivul traseu care leagă Europa de Asia este unul dintre cele mai populare.

După tragedia în care a fost implicat avionul de linie malaezian Boeing 777 şi moartea celor 298 de persoane de la bordul său, multe companii importante au anunţat încetarea zborurilor deasupra teritoriului Ucrainei.

Dacă până la izbucnirea ostilităţilor în estul Ucrainei la mijlocul lunii aprilie aproximativ 300-400 de zboruri erau efectuate prin spaţiul aerian al ţării pe zi, în ultimele luni această cifră a scăzut la 100 de zboruri pe zi.

UPDATE 10.30: Presa olandeză, aflată ‘sub şoc’ şi denunţând ‘o crimă îngrozitoare’, încerca vineri să găsească responsabilii pentru tragedia aeriană din estul Ucrainei care s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, dintre care cel puţin 154 de olandezi, transmite AFP.

‘Sub şoc’, titrează cotidianul popular Algemeen Dagblad, în timp ce Telegraaf evocă ‘o crimă îngrozitoare’ şi ‘un atac terorist’. ‘Un val de tristeţe şi de neputinţă’, scrie la rândul său cotidianul de centru-stânga Volkskrant.

Imagini cu carcasa avionului sau cu paşapoarte olandeze găsite în Ucraina, hărţi explicative, fotografii cu victime sau cu apropiaţi ai lor în lacrimi la aflarea teribilei veşti – ziarele nu au consacrat doar prima pagină tragediei, ci ample dosare.
Circumstanţele prăbuşirii sunt încă neclare, în timp ce responsabili americani au dat asigurări că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer. ‘Cine a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei?’, se întreabă Algemeen Dagblad. 

UPDATE 10.00: O cutie neagră a avionului a fost găsită

O cutie neagră a avionului a fost găsită, au declarat vineri salvatori care acţionau la locul prăbuşirii pentru AFP.

Ei nu erau în măsură să spună dacă este vorba despre aparatul care înregistrează conversaţiile membrilor echipajului sau despre cel care stochează datele tehnice ale zborului.

Se pare că niciunul dintre aceste aparate nu va putea să ajute la stabilirea originii presupusului tir de rachetă – de lansarea căruia autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi se acuză reciproc.

UPDATE 9.30: Separatiştii proruşi sunt de acord să permită accesul anchetatorilor internaţionali în zona din estul Ucrainei unde joi s-a prăbuşit un avion de linie malaezian având 298 de persoane la bord, a anunţat vineri Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

UPDATE 9.00 Un batalion de sisteme sol-aer Buk al armatei ucrainene se află de miercuri în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), unde o aeronavă de pasageri Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit, într-o catastrofă aeriană soldată cu 298 de morţi.

UPDATE 8.25 Echipajul avionului companiei Malaysia Airlines nu a semnalat „nicio problemă” când a survolat Ucraina înainte de a se prăbuşi, a afirmat şeful serviciilor de control aerian, Dmytro Babeiciuk.

„Survolul teritoriului ucrainean s-a desfăşurat fără nicio problemă”, a declarat Babeiciuk în cursul unei conferinţe de presă. „Echipajul nu a semnalat nicio problemă”, a subliniat el.

UPDATE 6.40: Imagini cu explozia avionului la sol

UPDATE 6.00: Preşedintele american, Barack Obama, s-a pronunţat joi în favoarea unei anchete ‘rapide’ şi ‘fără impedimente’ asupra prăbuşirii în estul Ucrainei a avionului companiei Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord şi a cărei cauză rămâne necunoscută pentru moment, scrie AFP.

Barack Obama a lansat acest apel în cursul unei discuţii telefonice cu premierul olandez, Mark Rutte, a cărui ţară avea 154 de cetăţeni la bord, dând asigurări că Washingtonul este pregătit să furnizeze ‘ajutor imediat în favoarea unei anchete internaţionale rapide, complete, credibile şi fără impedimente’, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

UPDATE 1.00: În total, 298 de persoane, printre care 154 de pasageri olandezi, se aflau la bordul avionului companiei Malaysia Airlines care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei în timp ce zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a informat vicepreşedintele filialei europene a companiei malaeziene, citat de AFP.

‘La bord, se aflau 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului’, a declarat Huib Gorter, vicepreşedinte al filialei europene a Malaysia Airlines, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Aeroportul Amsterdam Schiphol.

Gorter a prezentat o listă a pasagerilor după naţionalitate, precizând în acelaşi timp că naţionalitatea a circa 50 de pasageri nu a fost stabilită pentru moment.

UPDATE 0.00: Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că autorităţile ucrainene sunt responsabile pentru dezastrul aviatic din estul Ucrainei, precizând că tragedia nu s-ar fi produs dacă Kievul nu ar fi relansat operaţiunile militare împotriva rebelilor separatişti, relatează Reuters.

‘Tragedia nu s-ar fi produs dacă ar fi existat pace în acel teritoriu sau, în orice caz, dacă operaţiunile militare din sud-estul Ucrainei nu ar fi fost relansate’, a declarat el într-un discurs televizat.

‘Şi, fără nicio îndoială, guvernul teritoriului unde s-a produs (incidentul) poartă responsabilitatea pentru această tragedie înspăimântătoare’, a afirmat el, adăugând că a cerut autorităţilor ruse să facă tot posibilul pentru a ajuta la investigaţia asupra prăbuşirii avionului malaezian.

‘Vom face tot posibilul pentru a se obţine o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Este un lucru complet inacceptabil’, a declarat Vladimir Putin.

UPDATE 23:41 Serviciile secrete americane confirmă că în avion au fost trase rachete de la sol, însă nu este clar de unde au provenit acestea, potrivit WSJ.

UPDATE 23:39 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat ‘profund şocat şi întristat’ după prăbuşirea joi în estul Ucrainei a unui avion al companiei Malaysia Airlines având la bord 297 de persoane, potrivit unui comunicat dat publicităţii pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

‘Sunt profund şocat şi întristat de prăbuşirea astăzi (joi), în Ucraina, a unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines, soldată cu pierderea multor vieţi omeneşti’, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

(w500) Primele im

UPDATE 23:17 Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a dispus activarea Celulei de criză la nivelul Ministerului Afacerilor Externe al României, ca urmare a catastrofei aviatice survenite în estul Ucrainei. Obiectivul prioritar îl constituie obţinerea unor informaţii certe cu privire la cetăţenia pasagerilor aflaţi la bordul avionului prăbuşit. Până la momentul actual, autorităţile olandeze nu au comunicat informaţii oficiale în acest sens. Ambasadele României la Haga, Kiev şi Kuala Lumpur se află în legătură permanentă cu oficialităţile locale pentru clarificarea situaiei.

UPDATE 23:08 Asociaţia Europeană a Piloţilor (ECA) a cerut joi ‘măsuri imediate’ pentru garantarea securităţii avioanelor ce survolează regiunea din estul Ucrainei, unde s-a prăbuşit un avion al companiei Malaysia Airlines, ruta cea mai frecventată din sud-estul Asiei, informează agenţia EFE. Mai mult, Autoritatea Aeronautică Civilă Română le recomandă operatorilor aerieni români să evite folosirea rutelor ce traversează spaţiul aerian al Ucrainei, până când vor fi luate decizii la nivel internaţional privind utilizarea acestuia.

UPDATE 23:07 Rebelii proruşi care deţin controlul asupra zonei din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit joi un avion al companiei Malaysia Airlines sunt dispuşi să instituie un armistiţiu pe termen scurt pentru a permite evacuarea corpurilor, a anunţat unul dintre liderii acestora, citat de AFP, potrivit Agerpres.

‘Premierul’ autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’, Aleksandr Borodai, a confirmat acest lucru unui corespondent al AFP, joi seară, în satul Grabove, unde avionul malaezian, probabil lovit de o rachetă, s-a prăbuşit în cursul după-amiezii.

(w500) Boeing 777

UPDATE 23:06 Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat, joi, că avionul malayezian prăbuşit în Ucraina ar fi zburat deasupra unui spaţiu aerian deschis la momentul accidentului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

‘Pe baza informaţiilor valabile în acest moment, se pare că spaţiul aerian traversat de aeronavă nu era subiect al restricţiilor’, arată IATA într-o declaraţie de presă.

Pe de altă parte, mai multe companii aeriene au anunţat că vor evita zborurile deasupra spaţiului aerian al Ucrainei.

UPDATE 22:41 Autorităţile ucrainene au închis toate rutele aeriene care survolează estul ţării după prăbuşirea joi a unui avion al companiei Malaysia Airlines, a anunţat Eurocontrol, potrivit AFP.

‘Toate planurile de zbor care includ aceste rute sunt anulate în prezent de Eurocontrol’, a făcut cunoscut administratorul spaţiului aerian european care a precizat că ‘aceste rute vor rămâne închise până la noi ordine’.

UPDATE 22:30 Racheta Buk, care ar fi doborât avionul care s-a prăbuşit în Donbas, face parte dintr-un sistem de tip sol-aer. Specialiştii susţin că aceasta este suficient de mare şi puternică încât să doboare aeronave mari, dintr-o singura lovitura.

UPDATE 22:23 Vicepreşedintele american, Joe Biden, i-a oferit joi preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, ajutorul Statelor Unite pentru a stabili cauzele prăbuşirii în estul Ucrainei a unui avion al companiei Malaysia Airlines care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, notează AFP.

Joe Biden, aflat într-o vizită la Detroit, a discutat la telefon cu şeful statului ucrainean şi i-a oferit sprijinul american pentru ‘ a stabili ce s-a petrecut şi din ce motive’, a informat un responsabil de la Casa Albă, potrivit Agerpres.

(w500) Un avion B

UPDATE 22:22 Preşedintele Traian Băsescu cere clarificarea imediată a condiţiilor în care s-a petrecut accidentul aviatic din Ucraina şi solicită participarea experţilor UE în anchetă, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

‘Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este consternat de tragicul eveniment petrecut joi, 17 iulie a.c., în spaţiul aerian al Ucrainei, în care a fost implicată o aeronavă Malaysia Airlines cu 297 de persoane la bord. Domnul preşedinte Traian Băsescu cere clarificarea imediată a condiţiilor în care s-a petrecut tragicul accident şi solicită ca experţi ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autorităţile ucrainene’, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

UPDATE 21:46 Separatiştii proruşi ar fi găsit şi confiscat cutia neagră a avionului, potrivit Interfax

UPDATE 21:38 Autorităţile ucrainene acuză separatiştii proruşi că nu permit accesul la locul prăbuşirii avionului şi că încearcă să impiedice investigaţia oficială.

VEZI ŞI Avionul Boeing 777 PRĂBUŞIT în Ucraina: Un martor a surprins momentul impactului cu solul VIDEO

UPDATE 21:21 Imagini cu momentul în care avionul Boeing 777 s-a prăbuşit au apărut pe internet.

UPDATE 21:12 La bordul avionul se aflau 6 cetăţeni britanici şi cel puţin 4 cetăţeni francezi, potrivit BBC.

UPDATE 21:11 La bordul avionului nu se afla niciun cetăţean rus, a transmis ministrul pentru Situaţiile de Urgenţă din Rusia, Vladimir Pucikov.

VEZI ŞI COINCIDENŢE ŞOCANTE privind prăbuşirea avionului Boeing 777: Zborul MH17, distrus în data de 17.07 la ora 17

UPDATE 20:59 Ucraina va prezenta dovada implicării militare a Rusiei în prăbuşirea aeronavei Boeing, avionul fiind doborât deoarece sistemul de apărare antiaeriană al Rusiei oferea protecţie mercenarilor şi teroriştilor din zona respectivă, se arată într-un comunicat al Ambasadei Ucrainei transmis joi la solicitarea Agerpres.

UPDATE 20:47  Președintele Ucrainei, Petro Porosenko, a declarat că „doborârea unui avion de pasageri malaezian este un act terorist”.

”Poroşenko consideră că avionul a fost doborât: nu este un incident, nu este o catastrofă, ci un act terorist”, a declarat purtătorul său de cuvânt Sviatoslav Ţegolko.

(w500) Un Boeing

UPDATE 20:41 Printre victimele accidentului aviatic produs joi în estul Ucrainei se numără 23 de cetăţeni americani, informează postul ucrainean de televiziune TCN, citat de RIA Novosti.

‘La bordul avionului Boeing-777 care zbura din Malaezia se aflau 23 de cetăţeni ai SUA’, se spune în comunicatul difuzat de televiziunea ucraineană, potrivit Agerpres.

UPDATE 20:36 Premierul olandez Mark Rutte s-a declarat ‘profund şocat’ după prăbuşirea joi în estul Ucrainei a unui avion de pasageri decolat de la Amsterdam, având la bord aproape 300 de persoane, relatează AFP şi Reuters.

‘Sunt profund şocat de această veste dramatică’, a declarat premierul citat într-un comunicat, în timp ce Kievul nu exclude ca avionul să fi fost doborât în zona controlată de separatişti proruşi, din apropiere de graniţa cu Rusia.

UPDATE 20:17 Echipele de intervenţie sosite în zona prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777 în Ucraina au găsit resturile în flăcări ale aparatului împrăştiate pe o rază de circa 15 kilometri, împreună cu cadavrele a circa o sută dintre cele 297 de persoane aflate la bord, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 20:09 EuroControl avertizează toate companiile aeriene care au zboruri în zonă să evite estul Ucrainei. Lufthansa, Turkish Airlines, Aeroflot, Air France au anunţat că redirecţionează toate cursele care zburau deasupra Ucrainei.

UPDATE 20:08 50 de cetățeni olandezi se aflau la bordul avionului prăbușit în Ucraina.

UPDATE 19:56 Agenţia de presă Reuters raportează că avionul de linie din Malaezia, prăbuşit în Ucraina, a fost „doborât” de către militanți. Toate cele 297 de persoane de la bord au murit, a declarat un oficial ucrainean din Ministerul de Interne, potrivit Interfax.

UPDATE 19:52 Premierul malaezian Najib Razak a declarat că este ‘şocat’ de vestea prăbuşirii unui avion al companiei Malaysian Airlines pe teritoriul Ucrainei şi promite ‘declanşarea imediată’ a unei anchete, informează RIA Novosti.

‘Sunt şocat de informaţiile privind prăbuşirea avionului ce efectua cursa MN-17. Declanşăm imediat o anchetă’, a notat Razak pe contul său Twitter, potrivit Agerpres.

UPDATE 19:43 Preşedintele SUA, Barack Obama, a vorbit la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin despre prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei.

UPDATE 19.15: Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi că apărarea antiaeriană ucraineană nu a efectuat tiruri cu rachete, dezminţind astfel ipoteza că avionul malaezian prăbuşit în apropiere de Doneţk ar fi fost doborât de armata ucraineană, consemnează AFP.‘Nu excludem ca acest avion să fi fost doborât şi subliniem că forţele armate ucrainene nu au efectuat tiruri ce ar fi putut lovi ţinte aeriene’, a precizat Poroşenko.Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, aparatul ar fi fost lovit de o rachetă antiaeriană la altitudinea de 10.000 de metri.

UPDATE 19:04 Avionul malaezian prăbuşit pe teritoriul Ucrainei ar fi fost doborât de tiruri ale unui sistem de rachete antiaeriene Buk, a notat consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşenko, pe pagina sa de Facebook.

‘Avionul zbura la înălţimea de 10.000 de metri. Au murit 282 de pasageri şi 15 membri ai echipajului’, a precizat Gheraşenko, citat de Ria Novosti şi Interfax, potrivit Agerpres.

VEZI ŞI Avionul Boeing 777 PRĂBUŞIT in Ucraina: Primele imagini de la tragedia în care au MURIT 295 de persoane FOTO

UPDATE 18:48 Toţi pasagerii aflaţi la bordul avionului Boeing 777 au murit.

UPDATE 18:44 Compania Malaysia Airlines confirmă faptul că a pierdut contactul cu zborul MH17 deasupra spaţiului aerian ucrainean, potrivit SkyNews.

UPDATE 18:35 Consilierul Ministrului de Interne ucrainean, Anton Gheraşenko a declarat că avionul a fost doborât de separatiștii din Estul Ucrainei dintr-o instalație „BUC”, potrivit publika.md.

Un Boeing 777 al Malaysian Airlines s-a prăbușit în regiunea Donbas, anunță Interfax. La bordul unui astfel de avion se pot afla până la 300 de persoane.

Potrivit primelor informații, avionul ar fi căzut la 80 km de orașul Donețk din Ucraina.

Potrivit expertului militar ucrainean Dmitry Tymciuk, catastrofa s-a petrecut în jurul orei 16.20 lângă orașul ucrainean Torez, regiunea Donețk, informează publika.md. Avionul se deplasa pe cursa Kuala Lumpur – Amsterdam. Tymciuk susține că forțele armate ucrainene nu dețin sisteme anti-aeriene în regiune.

Potrivit unei surse a agenţiei ruse Interfax, avionul companiei aviatice malaeziene a început să piardă altitudine la 50 de kilometri de spaţiul aerian rusesc, iar la scurt timp a fost descoperit în flăcări pe teritoriul Ucrainei.