Un brăilean a fost concediat pentru că a arătat unei colege un mesaj obscen pe WhatsApp. Ce verdict a primit bărbatul în instanţă

Un bărbat din judeţul Brăila a fost concediat de firma la care lucra, motivul invocat fiind acela că "pe un fundal anecdotic", i-a arătat unei colege un mesaj obscen pe WhatsApp, primit de la o altă colegă.

10 apr. 2023, 09:09
Un brăilean a fost concediat pentru că a arătat unei colege un mesaj obscen pe WhatsApp. Ce verdict a primit bărbatul în instanţă

Brăileanul, un tehnician mentenanță mecanică – echipamente industrial, a contestat decizia companiei în instanţă, care i-a dat dreptate şi a decis sancţionarea acestuia cu reducerea salariului cu 10% într-o lună.

Bărbatul a arătat în instanță că, fiind adventist i-a pus în vedere angajatorului că de vineri seara până sâmbătă seara (perioada sabatului) „nu poate presta activitate, nici program de lucru în schimbul 2 sau 3 şi nici ore suplimentare”, iar această poziție „i-a atras numeroase şicane şi reproşuri din partea reprezentanţilor angajatorului, care şi-au exprimat deschis dezacordul cu privire la cele menţionate”. „Acest dezacord a mers până la solicitarea demisiei, fapt cu care nu am fost de acord”, a arătat bărbatul în instanță, potrivit Ziare.com.

În iulie 2022, bărbatul a fost convocat în fața comisiei de disciplină, fiind acuzat că „a folosit un limbaj total neadecvat în timpul discuţiei cu o colegă de serviciu”. Bărbatul s-a apărat spunând că „în cadrul colectivului de lucru, au circulat cuvinte ce pot fi catalogate ca fiind obscene însă într-un cadru hilar, una dintre colege i-a răspuns în aceeași notă pe WhatsApp, iar acest mesaj l-a arătat altei colege”.

„Nu s-au proferat injurii, ameninţări ori cuvinte care să producă vreunui coleg o stare inconfortabilă ci totul pe un fundal anecdotic. Sancţiunea disciplinară este prea severă în raport de circumstanţele şi gravitatea acesteia”, a mai arătat angajatul în instanță.

Compania dată în judecată s-a apărat în instanță susținând că „în condiţiile în care contestatorul recunoaşte faptul că a arătat unei colege un text obscen, poziţie pe care şi-o menţine inclusiv în faţa instanţei de judecată, fără urmă de îndoială a încălcat normele de conduită pentru care Regulamentul intern prevede sancţiunea desfacerii disciplinare a contractului de muncă”.

Citeşte şi: Drama unei tinere de 25 de ani moarte după o operație simplă. Iuliana Kulcsar a stat aproape 5 luni în comă

„De asemenea, au fost avute în vedere şi consecinţele faptei, care au fost apreciate ca fiind majore, câtă vreme acceptarea unui astfel de comportamentul ca cel al contestatorului ar conduce la perturbarea procesului de producţie şi funcţionarea în condiţii optime a unităţii, dar şi că fapta a fost săvârşită cu vinovăţie, neexistând circumstanţe atenuante pentru încălcarea gravă a normelor de disciplină a muncii şi a normelor de conduită ale companiei”, s-a mai apărat firma.

Tribunalul Brăila a constatat că, fără îndoială fapta pentru care bărbatul a fost cercetat disciplinar și concediat există, dar sancțiunea este prea dură, fiind suficientă o reducere a salariului cu 10 la sută timp de o lună.

„Pentru fapta sesizată, cercetată şi care se constată a fi săvârşită, în raport de împrejurările cauzei şi de lipsa sancţiunilor disciplinare, în niciun caz nu era justificată aplicarea celei mai grave dintre sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Justificarea dată de angajator în cuprinsul deciziei pentru aplicarea acestei sancţiuni, nu poate fi primită.

Astfel, chiar dacă fapta este una imorală, nu se poate afirma că printr-o astfel de faptă s-ar perturba procesul de producţie şi funcţionarea în condiţii optime a unităţii aşa încât să fie nevoie de aplicarea unei astfel de sancţiuni pentru a fi evitate pe viitor astfel de urmări. Sancţiunea ce se impunea, trebuia să fie una în măsură să atenţioneze angajatul cu privire la comportamentul pe care îl adoptă, aşa încât să fie evitate pe viitor astfel de atitudini”, a decis Tribunalul Brăila, a cărui sentință nu este definitivă.

Citeşte şi: Prima reacție a Monicăi Odagiu după accidentul în care a ucis un bărbat: ”S-a aruncat în fața mașinii”