Un britanic le-a dat un pantof cu bombă unor malaysieni, în 2001

Un britanic condamnat în 2005 pentru tentativă de atentat a afirmat marți în procesul ginerelui lui Osama ben Laden că le-a dat în 2001 un pantof cu bombă unor malaysieni, printre care un pilot de linie, care vroiau să arunce în aer un avion, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
11 mart. 2014, 20:59
Un britanic le-a dat un pantof cu bombă unor malaysieni, în 2001

Saajid Badat, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat în 2005 la 13 ani de închisoare în Marea Britanie pentru că a proiectat, înainte de a renunța, să arunce în aer un avion în decembrie 2001 într-o acțiune ce ar fi fost un dublu atac simultan, dacă Richard Reid ar fi reușit, la rândul lui, să explodeze un avion pe ruta Paris-Miami, și el cu un pantof cu bombă.

Pură coincidență, mărturia lui Saajid Badat, despre fapte din 2001, a avut loc într-un moment în care cercetările pentru a găsi un avion al companiei Malaysian Airlines sunt în plină desfășurare.

Saajid Badat, care beneficiază de eliberare anticipată, a vorbit marți prin legătură video de la Ambasada Statelor Unite la Londra. El a depus luni mărturie în procesul de la New York al lui Sulaiman Abu Ghaith, unul dintre ginerii lui ben Laden și fost purtător de cuvânt al organizației Al-Qaida, inculpat pentru complot cu scopul de a ucide cetățeni americani, complot cu scopul de a aduce sprijin teroriștilor și sprijin material teroriștilor.

Badat a explicat în depoziția sa că a primit doi pantofi cu încărcătură explozivă, când a mers din Afganistan în Pakistan, în decembrie 2001, în compania lui Reid, a unei familii din Mauritania și a ‘câtorva malaysieni’.

După cum a afirmat el, malaysienii formau ‘propria lor echipă de patru sau cinci persoane, printre care un pilot’ și intenționau să comită un atentat. ‘Le-am dat malaysienilor unul din pantofii mei. Cred că era pentru a pătrunde în cabina piloților’, a continuat el, explicând că a venit cu al doilea pantof mai întâi în Olanda, apoi în Marea Britanie.