Un câine a fost încredințat, la partaj, în condiții asemănătoare celor ale copiilor. Doi avocați orădeni au demonstrat că patrupedul este ființă vie, nu bun mobil

Doi avocați din Oradea au reușit o premieră juridică, deovedind în instanță că un câine este o ființă vie, nu bun mobil.

10 mai 2023, 14:45
Un câine a fost încredințat, la partaj, în condiții asemănătoare celor ale copiilor. Doi avocați orădeni au demonstrat că patrupedul este ființă vie, nu bun mobil
Doi avocați orădeni au reușit o premieră juridică

Cei doi avocați din Oradea au dovedit în fața instanței de judecată că animalul de companie este ființă vie, nu bun mobil, potrivit g4media.ro.

Cristian Rusu și Claudia Romocea au reprezentat o femeie într-un dosar de divorț și susțin că este necesară actualizarea legislativă, în sensul schimbării percepției asupra animalelor de companie.

Aceștia consideră ca animalele de companie nu pot fi privite ca niște obiecte neînsuflețite, partajabile precum bunurile obișnuite.

Citește și: S-a lansat prima platformă digitală din România de colaborare cu o echipă de avocați

Avocații orădeni sunt de părere că, divorțul care implică și animale de companie poate fi unul complicat, cu multe provocări, pentru că fiecare parte își dorește custodia animalului de companie, fiind vorba de emoții puternice implicate în relația dintre stăpâni și animale, acesta oferindu-le un tratament similar unui membru din familie.

Cauza a fost reprezentată de un partaj judiciar în care, pe lângă bunurile partajabile se regăsea și o ființă vie, și anume un câine. Aceștia au demonstrat în fața magistraților de la Judecătoria Chișineu Criș că animalul de companie nu este un bun supus partajului, ci o ființă a cărei încredințare și supraveghere trebuie stabilită în condiții asemănătoare celor ale copiilor.

Citește și: O nouă lovitură pentru Simona Halep. Anunț dezamăgitor pentru marea campioană: „Mulți avocați au făcut mulți bani aici”

Astel, s-a stabilit o premieră juridică la nivel european. Această schimbare de percepție a determinat, potrivit avocatului Cristian Rusu, schimbarea legislației mai multor state în privința animalelor de companie la divorț, în sensul privirii acestora ca membrii ai familiei.

Legislația a fost modificată în Alaska, New York și California, iar în unele state astfel de propuneri legislative sunt în curs de implementare. În Spania, încă de anul trecut, animalele de companie nu mai sunt privite ca obiecte, ci ca „ființe vii sensibile”.

Așadar, judecătorii vor analiza interesul și bunăstarea animalului, și urmează să stabilească și custodia, program de vizită, responsabilități și îngrijire. Pe plan național, sub aspect juridic, situația unei vietăți, în cazul unui partaj, nu este cu nimic diferită de cea a unui scaun, a unei mașini sau a altor obiecte.