Un cal de curse multiplu campion şi-a salvat viaţa … PICTÂND GALERIE FOTO şi VIDEO

Un fost cal de curse multipremiat, ale cărui probleme de sănătate ar fi impus eutanasierea sa, și-a salvat viața pictând tablouri, o idee neobișnuită ce aparține proprietarului său. Primele sale patru pânze s-au vândut într-o săptămână, informează BBC.

RomaniaTV.net
03 mai 2017, 11:43

Acest cal talentat, care a concurat sub numele de Metro Meteor, a câștigat opt curse prestigioase și premii în valoare de aproape 275.000 de euro. Dar rănile grave suferite la genunchi l-au împiedicat să continue acest impuls. Nu i se mai dăduse decât un an de trăit.

Constrâns să se retragă în 2009, animalul a fost cumpărat de artistul american Ron Krajewski și de soția acestuia, Wendy, care au început să-i trateze rănile. Calul a petrecut luni de reabilitare și tratament. Dar veterinarul și-a dat seama, în 2012, că fisurile de la genunchi i-au provocat lui Metro leziuni permanente. Dacă ar fi fost lăsat pe o pajiște, ar fi fost incapabil să se ridice. Singura soluție era eutanasierea.

”Dar nu voiam să-l las pe o pajiște să-și aștepte moartea. Voiam să petrec timp cu el. Așa că l-am învățat să picteze”, povestește proprietarul său, citat de BBC într-un articol publicat la 1 mai. ”L-am învățat să atingă pânza cu nasul, apoi să țină o pensulă cu gura. Ar fi putut să atingă pensula și apoi să o arunce și acesta ar fi fost sfârșitul. Dar din fericire pentru noi, a început să traseze linii și părea că-i place”, continuă acesta.

Metro reușea să dea două sau trei tușe cu pensula, care apoi îi cădea. Dar nu voia să renunțe. Curând a realizat câteva picturi pe care Ron le-a considerat suficient de bune pentru a le vinde la o galerie locală. Primele patru au fost vândute în săptămâna în care au fost expuse.

”Tușele cu pensula ale lui Metro nu se pot compara cu ceea ce poate face un om, pentru că el nu se gândește la ce va face înainte de a desena. Liniile sale sunt aleatorii și uneori rupte, ceea ce permite altor culori să apară. Totul este vibrație pe pânză”, a explicat Ron Krajewski pentru BBC.

Stilul neîngrădit al lui Metro a fost comparat cu al lui Jackson Pollock, un pictor renumit pentru tehnica lui de stropire și picurare.

Familia Krajewski mai deține un cal, Pork Chop. „Am încercat să-l fac pe Pork Chop să picteze o singură dată, dar el nu a fost interesat”, a susținut Ron. Însă performanța lui Metro, acum în vârstă de 14 ani, oferă noi perspective animalelor sortite eutanasiei.

Vânzarea tablourilor sale i-a permis familiei să plătească tratamentul medical care a ajutat animalul să câștige mulți ani de viață. Și a oferit un pic de notorietate proprietarului său, prezentat această poveste într-o carte.

Ca și în cazul lui Metro, arta nu a fost prima vocație a lui Ron. Crescut într-o familie care se ocupa cu pescuitul, el a continuat să servească în Forțele Aeriene ale SUA. A devenit artist profesionist la vârsta de 40 de ani. „Eu fac portrete de animale de companie, care sunt foarte pline de viață și controlate. Atunci când pictez cu Metro este invers. Nu poți anticipa ce va face atunci când ia pensula în gură. Este un haos controlat”.

Picturile sale continuă să se vândă bine. „Avem dimensiuni diferite care variază ca preț de la 50 la 500 de dolari. Vindem una sau două pe săptămână”, spune Ron.

Ron și Wendy donează jumătate din câștigurile din vânzarea tablourilor lui Metro către o organizație de caritate numită New Vocations, care recalifică și găsește noi locuințe pentru foștii cai de curse. Până acum au donat 80.000 de dolari care au ajutat alți 50-60 de cai.