Un candidat pentru funcţia de procuror general, prieten cu interlopul Fane Căpăţână

Ministerul Justiţiei a publicat numele celor 11 procurori care au intrat în cursa pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA. Pe lista celor care candidează pentru postul deţinut de Daniel Morar se numără Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general şi actualul şef al DLAF, Claudiu Dumitrescu. Printre cei care îşi doresc funcţia de procuror general se numără şi procurorul Gheorghe Cornescu, despre care interlopul Fane Căpăţână spune că îi este prieten şi că "s-au ajutat reciproc", potrivit gandul.info.

RomaniaTV.net
06 oct. 2012, 16:04
Un candidat pentru funcţia de procuror general, prieten cu interlopul Fane Căpăţână

În total, pentru cele două funcţii s-au înscris 12 candidaţi. După prima triere, au rămas 11, fostul procuror Dan Voinea fiind eliminat pentru că nu are calitatea de procuror.

Gheorghe Cornescu este procuror la Parchetul General şi candidează pentru funcţia de procuror general. Un episod marcant din cariera de procuror al lui Gheorghe Cornescu este relaţia cu Fane Căpăţână. În 2001, presa a publicat o declaraţie în care susţinea că este prieten de şpriţuri cu procurorul Cornescu.

Elena Hach, procuror din Braşov, este cunoscută ca o apropiată a ministrului Justiţiei. Mona Pivniceru i-a scris o recomandare elogioasă atunci când Hach candida pentru un loc în consiliul Superior al Magistraturii.

Viorica Stoica a condus Corpul de control al Guvernului în timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu. Este cunoscută pentru episodul audierii lui Traian Băsescu. În 2005, ea ar fi făcut demersurile pentru audierea preşedintelui, în dosarul alegerilor.

Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al Laurei Codruţa Kovesi, vrea să îi ia locul de la Parchetul General. Este cunoscut pentru că ar fi închis dosarele Revoluţiei.

Gheorghe Moţa, fostul şef al parchetului din Gorj, a fost demis din funcţia de prim-procuror pentru management defectuos. Tot el este vizat de o anchetă a CSM pentru abateri disciplinare.

Claudiu Dumitrescu a confirmat că şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror şef al DNA. Procurorul Claudiu Dumitrescu conduce Departamentul pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului.

Vasile Ioniţă este procuror DNA şi s-a înscris în cursa pentru coducerea instituţiei condusă până săptămâna trecută de Daniel Morar. Ioniţă este procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din DNA.

Pe lista celor care s-au înscris în cursa pentru şefia DNA se numără şi Laura Codruţa Kovesi care până pe 2 octombrie a deţinut funcţia de procuror general. Kovesi este singurul procuror general care a condus Parchetul General timp de două mandate.

Constantin Sima este seful Serviciului de resurse umane, documentare ş statistică judiciara din cadrul Parchetului General. Procurorul Sima are 30 de ani de magistratură şi-a început activitate înainte de 89 la Procuratura din Târgovişte.

Paula Tănase este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Procurorul Ioan Irimie şi-a depus candidatura pe conducerea DNA.  Ioan Irimie a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din această funcţie în 2005 de către procurorul şef al Direcţiei, Daniel Morar.

Toţi candidaţii vor susţine interviuri la Ministerul Justiţiei în perioada următoare. Mona Pivniceru va anunţa numele următorilor şefi ai Parchetului general şi ai DNA abia pe 1 noiembrie.