Un chestionar sanitar distribuit de INSP în școli folosit pentru a speria părinții că statul vrea să le fure copiii

Un chestionar distribuit în școli de Institutul Național de Sănătate Publică a fost utilizat pe post de sperietoarea în mai multe campanii online. Postări pe Facebook distribuie și de partidul AUR și de senatoarea Diana Șoșoacă sugerau faptul că statul român face un inventar al copiilor și că se dorește separarea acestora de familiile lor, scrie Libertatea.

28 mai 2023, 18:13
Un chestionar sanitar distribuit de INSP în școli folosit pentru a speria părinții că statul vrea să le fure copiii

Mai mulți părinți și bunici au căzut în capcană și au distribuit mesaje care sugerau că statul român vrea să separe copiii de familiile lor.

„Mare atenție, părinți! Preluat de la patrioți! Să nu semnați la școală Chestionarul familiei – inițiativa europeană de supraveghere a creșterii la copii. Atenția maximă! INSP în loc să facă studii la radiațiile de la antene și să le interzică lângă copiii români pune umărul la monitorizare și separare copil de părinte”, este un tip de mesaj care a circulat pe Facebook în luna mai și a devenit viral, scrie Libertatea.

Citește și: Dana Budeanu intervine în scandalul furtului de copii din România: ”Nu vă ia nimeni copiii, vreau să fiți deștepți”

Mesajul ”sperietoare” a fost promovat și de AUR, de senatoarea Diana Șoșoacă, dar și alți deputați independenți atât pe rețelele sociale, cât și în discursurile susținute în Parlament.

„Dacă vreți să nu fiți monitorizați, voi împreună cu copiii voștri, și să nu fiți etichetați cu coduri ca pe animale în scopul deja cunoscut de separare a copilului de părinte, de etatizare/naționalizare a copiilor atunci rezervați-vă dreptul la tăcere și îi puteți anunța și pe cei cunoscuți să nu cadă în plasa INSP/OMS”, se arată în mesajul distribuit pe Facebook.

Citește și: Gabriela Firea, după scandalul de la votul legii pentru prevenirea separării copilului de familie: ”Nimeni nu va lua copiii românilor”

În realitate este vorba despre un chestionar distribuit în școli de Institutul Național de Sănătate Publică. Potrivit Libertatea.ro, Institutul Național de Sănătate Publică a desfășurat în perioada mai – iunie 2023 a patra etapă a studiului de evaluare a stării de nutriție la nivel național. Studiul (Childhood Obesity Surveillance Initiative) este o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății și se desfășoară în 45 de țări.

Cercetarea vizează copiii între 6 și 10 ani și măsoară, o dată la trei ani, greutatea și înălțimea copiilor pentru a face o evaluare și a identifica factorii de risc. Toate datele obținute în studiu sunt anonimizate.