Un chinez a fost condamnat la moarte pentru că a dezvăluit secrete de stat

Un chinez a fost condamnat la moarte pentru că ar fi vândut 150.000 de documente clasificate unei organizaţii străine neidentificate, a anunţat, marţi, televiziunea de stat chineză, oferind detalii despre un caz rar menţionat în public, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

19 apr. 2016, 07:42
Un chinez a fost condamnat la moarte pentru că a dezvăluit secrete de stat

Huang Yu, un tehnician IT din Sichuan, a lucrat în cadrul unui departament din guvernul chinez care ar fi deţinut secrete de stat, dar ar fi fost concediat din cauză că nu ar fi fost un bun angajat, se arată în raportul prezentat de televiziunea chineză.

Înfuriat, bărbatul a luat legătura online cu o „organizaţie de spionaj străină” şi s-a oferit să vândă documentele pe care le obţinuse în timp ce lucrase în cadrul instituţiei de stat, nefiind refuzat.

În cadrul unor întâlniri în Asia de sud-est şi Hong Kong, Huang ar fi vândut peste 150.000 de documente clasificate, care conţineau secrete din cadrul Partidului Comunist până la chestiuni de natură financiară sau militară, potrivit raportului, potrivit Mediafax.

Însă din cauza călătoriilor frecvente, bărbatul a fost prins de autorităţi în 2011, fiind ulterior condamnat la moarte.

Raportul nu precizează dacă execuţia a avut loc şi dacă da, unde s-a petrecut, sau dacă bărbatul a fost judecat.

China a respins în mod constant orice critici referitoare la încălcarea drepturilor omului, explicând că astfel de sentinţe sunt în concordanţă cu legislaţia ţării.