SCANDAL FĂRĂ PRECEDENT în China. Un bărbat a transmis DOCUMENTE MILITARE SECRETE unui agent străin

Un cetăţean chinez a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru transmiterea unor documente militare secrete unui ofiţer de informaţii străin, relatează luni media chineză, fără a nominaliza ţara pentru care lucra agentul.

RomaniaTV.net
05 mai 2014, 08:06
SCANDAL FĂRĂ PRECEDENT în China. Un bărbat a transmis DOCUMENTE MILITARE SECRETE unui agent străin

Cetăţeanul chinez Li a fost abordat de agentul de informaţii prin intermediul unei populare platforme sociale, precizează media de stat. Li a transmis 13 documente clasificate, conform China Daily, care vizau al doilea cel mai înalt nivel de clasificare din cele trei care formează sistemul de clasificare al secretelor militare. Acesta a transmis jurnale militare şi informaţii despre bazele din provincia de sud Guangdong, mai precizează media chineză.

Li a fost abordat în serviciul de mesagerie online QQ de un utilizator care pretindea că este femeie şi au început să converseze, iar o lună mai târziu când s-au întâlnit utilizatorul era de fapt un bărbat. Utilizatorul avea numele ‘fratele zburător’ şi l-a plătit pe Li să acceseze publicaţii militare secrete prin intermediul Bibliotecii Naţionale a Chinei.

Cetăţeanul chinez a accesat o cantitate mare de informaţii privind dezvoltarea bazelor militare, inclusiv fotografii ale acestora, şi echipamentul militar, scrie People’s Daily, subliniind că ‘acestea au reprezentat un pericol serios pentru securitatea armatei noastre’. Publicaţia mai precizează că ‘fratele zburător’ a recrutat 40 de persoane pe teritoriul Chinei pentru a obţine informaţii militare.

Armata chineză a avertizat că se confruntă cu o misiune ‘serioasă şi complexă’ în ce priveşte menţinerea secretului militar, mai ales în contextul răspândirii utilizării internetului şi a comunicaţiilor mobile, fiind necesară asigurarea unei securităţi sporite. China lucrează pentru a-şi consolida securitatea pe internet după dezvăluirile conform cărora guvernul SUA spionat o importantă firmă de telecomunicaţii chineză.