Un ciclon aduce fenomene extrem în România. Turiştii aflaţi la munte, în judeţul Braşov, în această perioadă, sunt sfătuiţi să nu se deplaseze pe trasee care traversează cursuri de apă sau prin văi adânci şi să nu campeze şi să nu parcheze autovehicule în apropierea râurilor, pâraielor sau în zone joase în condiţiile în care au fost emise avertizări hidrologice care anunţă ploi abundente şi creşteri ale debitelor cursurilor de apă.
„În perioada următoare, în zonele montane ale judeţului Braşov există un risc crescut de manifestare a unor fenomene hidrologice periculoase. Conform prognozelor emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), au fost emise două coduri de avertizare, valabile pentru intervalul 26–28 mai 2025. Un Cod Galben Hidrologic este valabil începând cu data de 26 mai 2025, ora 12:00, până în 28 mai 2025, ora 24:00. Cod Portocaliu Hidrologic este valabil de la 26 mai 2025, ora 21:00, până în 28 mai 2025, ora 12:00”, anunţă, luni după amiază, Serviciul Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov.
Citește și: Prognoza meteo 27 mai. Ploi torențiale, furtuni și vreme rece în toată țara. Noi alerte de inundații
În acest context, salvatorii montani recomandă localnicilor şi turiştilor din zona montană să evite deplasările pe trasee care traversează cursuri de apă sau prin văi adânci, să nu campeze şi să nu parcheze vehicule în apropierea râurilor, pâraielor sau în zone joase, să nu încerce să traverseze cursuri de apă învolburate, indiferent de mijlocul de deplasare.
Zonele afectate de ciclon în Braşov
„Supravegheaţi nivelul apelor din apropierea cabanelor, refugiilor şi taberelor montane şi fiţi pregătiţi pentru retragere în siguranţă. Curăţaţi rigolele, şanţurile şi gurile de scurgere din gospodării sau din perimetrul unităţilor turistice. Nu aruncaţi deşeuri sau materiale care pot bloca scurgerea apelor în albiile râurilor şi torenţilor”, sunt alte recomandări ale Salvamont Braşov.
În judeţul Braşov, zonele vizate de avertizările hidrologilor includ bazinul Râului Negru, afluenţii râului Olt pe sectorul dintre S.H. Podu Olt şi S.H. Sebeş Olt, precum şi cursuri montane din zonele înalte – torenţi, pâraie şi văi din sectorul alpin şi subalpin.
Fenomenele prognozate includ scurgeri importante de pe versanţi, formarea de torenţi activi, viituri rapide pe râurile mici de munte, creşteri rapide ale debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi apariţia unor inundaţii locale.
Meteorologii avertizează că vremea rece şi ploioasă va continua toată săptămâna, în aproape toate regiunile ţării, cu temperaturi mai scăzute cu 5 până la 10 grade faţă de cele normale pentru această perioadă. Cantităţile de apă acumulate în ultimele zile au totalizat, în unele zone, până la 80 de litri pe metru pătrat. potrivit meteorologilor, Vestul Europei a avut o perioadă foarte îndelungată temperaturi foarte ridicate, ceea ce a favorizat menţinerea masei de aer rece şi încărcată cu umezeală în zona geografică a României.
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că rămâne în vigoare codul portocaliu de ploi însemnate cantitativ până marţi dimineaţă, în estul ţării, unde va continua să plouă abundent, ceea ce va determina creşteri de debite pe unele râuri. Astfel, codul portocaliu este valabil pentru cea mai mare parte a Munteniei şi partea centrală şi de sud a Moldovei.
Hidrologii sunt în alertă, avertizând că până marţi noapte se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut, râurile din Dobrogea, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Potrivit hidrologilor, în această perioadă se vor acumula, în aceste zone, 50-70 de l/mp, izolat 80 l/mp. Sunt zone care au acumulat doar în ultimele 24 de ore până la 40 de l/mp.
Meteorologii anunţă că inclusiv în Capitală va continua să plouă în cursul zilei de luni şi posibil şi în noaptea de luni spre marţi, iar această ploaie continuă împiedică creşterea temperaturilor, aşa încât România rămâne într-o masă de aer rece care afectează toate regiunile.
Temperaturile vor începe să crească uşor începând de marţi, însă vremea va rămâne rece şi ploioasă toată săptămâna faţă de normalul perioadei, cu maxime între 14 şi 22 de grade în ţară şi între 17 şi 19 grade la Bucureşti.
Florinela Georgescu, director de Prognoze al ANM, a declarat la Digi24 că se înregistrează temperaturi cu 5 până la 10 grade sub normalul perioadei, iar în privinţa precipitaţiilor, se aşteaptă o amelionare în zonele cu cod portocaliu, dar pe ansamblu în continuare vor fi ploi toată săptămâna în toate regiunile ţării, fiind posibile noi avertizări în zilele următoare.
„Vestea ceva mai bună este că în partea de sud, sud-est, Muntenia sud Moldovei va avea marţi cantităţi mai puţin importante de apă decât cele de azi. Rămân în vigoare avertizările hidrologice, pentru că aceste ploi constante şi însemnate cantitativ rămân un pericol de inundaţii bazinele hidrografice mari din estul ţării. A plouat mai mult decât normalul lunii mai în Moldova şi nordul Munteniei, a început să se acumuleze apa în urma precipitaţiilor din 22 mai, cumulat şi cu precipitaţiile din ultimele două zile, aşa încât sunt zone în sudul ţării, în centrul Moldovei şi în nordul Munteniei unde s-au acumulat 80-90 l/mp în aceste ultime cinci – şase zile şi va continua să se acumuleze apă în urma ploilor aşteptate zilele viitoare”, a afirmat Florinela Georgescu.
Directorul ANM a explicat că este o circulatie de blocaj la nivelul continentului european, care aduce acest exces de precipitaţii ce afectează toată partea de est şi sud-est a Europei.
„Dacă ne uităm pe harta Europei, vedem că vestul continentului a avut o perioadă foarte îndelungată temperaturi foarte ridicate, ceea ce a favorizat menţinerea masei de aer rece şi încărcată cu umezeală în zona geografică a ţării noastre”, a mai afirmat Florinela Georgescu.