Un ciclon periculos aduce iarna în România. Ninsori viscolite la munte, ploi și vreme rece în rest. Cum va fi vremea de Crăciun

Vremea rea pune stăpânire pe România. Un ciclon periculos aduce iarna în România. Meteorologii anunță vreme rece, ploi și ninsori viscolite la munte. În unele zone vântul va bate cu până la 130 de km pe oră. Temperaturile vor scădea accentuat în aproape toate regiunile.

24 nov. 2023, 08:49
Un ciclon periculos aduce iarna în România. Ninsori viscolite la munte, ploi și vreme rece în rest. Cum va fi vremea de Crăciun

Meteorologii ANM anunță episod de iarnă în România la final de noiembrie. Sâmbătă, vremea se va răci în toată țara, mai accentuat în sud, în est și în centru. Cerul va fi mai mult acoperit, exceptând a doua parte a intervalului extremitatea de vest-nord-vest unde se va mai degaja. Vor fi precipitații pe arii extinse în jumătatea de sud-est (unde se vor acumula și cantități de apă însemnate local peste 20…30 l/mp) și pe arii mai restrânse în restul țării. În regiunile sudice și sud-estice vor fi ploi, iar seara și noaptea se vor semnala și lapovițe și ninsori, în timp ce în celelalte zone vor fi mai ales ninsori. La munte va ninge – moderat cantitativ în Carpații Meridionali și de Curbură. În special în a doua parte a intervalului vântul se va intensifica treptat în majoritatea regiunilor, dar viteze mai mari (rafale în general de 60…75 km/h) se vor atinge în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și în Dobrogea.

Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 10 grade, cu cele mai ridicate valori în sudul litoralului, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 2 grade.

Și în București vremea se va răci accentuat. Cerul va fi acoperit și pe tot parcursul intervalului vor fi precipitații, sub formă de ploaie, iar noaptea și lapoviță și ninsoare. Se vor acumula cantități de apă însemnate, ce vor depăși 15…20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în a doua parte a intervalului (cu rafale în general de
45…50 km/h). Temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad, potrivit ANM.

Citește și: Se strică vremea, ciclonul mediteranean aduce ninsorile în România: „Să aveți destulă hrană și apă în casă pentru 3-5 zile. Afară va fi moarte sigură”

Duminică, vremea va deveni rece pentru sfârșitul lunii noiembrie în aproape toată țara și va fi vântoasă în majoritatea zonelor. La munte, în estul, sudul și centrul teritoriului și local și temporar în rest, vântul va avea intensificări, în general cu peste 50…70 km/h. Intensificările vântului vor fi susținute și va fi viscol puternic în Carpații Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 100 km/h, iar la începutul intervalului vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, vânt intens, cu viteze în general de 60…80 km/h și -cu probabilitate mare- temporar viscol și în Dobrogea, estul Munteniei și Moldova. Ninsori în general slabe se vor semnala și în restul zonei montane și, mai ales ziua, și în regiunile intracarpatice, iar în primele ore în partea central-sudică a țării vor fi precipitații mixte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -3 și 6 grade, cele minime vor fi cuprinse între -8 și 0 grade, iar vântul intens va amplifica senzația de rece.

Vremea va fi mai rece decât normal în această perioadă din an și în București. Cerul va avea înnorări ziua, iar în primele ore vor mai fi precipitații slabe, mixte, apoi va deveni variabil. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45…50 km/h. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de -3…-2 grade.

 

Cum va fi vremea în decembrie, de Crăciun

În săptămâna 27 noiembrie – 4 decembrie valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în jumătatea nordică a țării.
Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice, sud-estice și la munte.

În săptămâna 4 – 11 decembrie temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice.

În săptămâna 11 – 18 decembrie temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 18 – 25 decembrie mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă, vor avea o tendință ușor deficitară în toate regiunile.