Un coif vechi de 2.500 de ani a fost ţinut trei ani în podul casei de un bărbat din Iaşi. Cât valorează artefactul

Radu Zaina, un bărbat din comuna Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a ţinut timp de trei ani, în podul casei sale, într-o pungă, un coif corintic vechi de 2.500 de ani, în valoare de peste 400.000 de euro.

16 ian. 2021, 13:53
Un coif vechi de 2.500 de ani a fost ţinut trei ani în podul casei de un bărbat din Iaşi. Cât valorează artefactul

Un coif corintic, vechi de peste 2.500 de ani, a fost ţinut în casă de bărbatul din comuna Ieşeană Alexandru Ioan Cuza, pentru că şeful de post al poliţiei nu a ştiut şi nici nu s-a interesat cum ar trebui să procedeze, aşa că l-a trimis pe Radu Zaina acasă.

Totul a început în urmă cu trei ani, atunci când bărbatul, în vârstă de 51 de ani, din comuna din Iaşi a mers la scăldat împreună cu alţi săteni. La un moment dat, pe fundul râului, bărbatul a simţit ceva metalic şi a adus la suprafaţă un coif corintic, respectiv o bucată de istorie veche de 2.500 de ani, mai exact din secolul VI-V înainte de Hristos.

În aceeaşi perioadă, casa de licitaţii Sotheby’s din New York vindea un coif asemănător pentru un preţ de 212.500 de dolari.

„În urmă cu vreo trei ani, mă aflam la scăldat împreună cu mai mulţi. Siretul trece foarte aproape de localitatea noastră. Am intrat în apă în jurul orei 14. Am intrat până la brâu. La un moment dat, cum călcam fundul apei, am agăţat cu un picior ceva de tablă.

M-am băgat în apă şi am ridicat obiectul respectiv. Am crezut iniţial că este un craniu de om. Coiful era plin de mâl galben în interior, cel mai probabil a fost adus de vreo viitură, de departe. Am mers la mal şi l-am spălat bine. Apoi m-am decis să îl duc la poliţie”, a declarat Radu Zaina pentru Ziaruldeiasi.ro.

Bărbatul a explicat că a mers cu artefactul la Poliţie, însă ajutorul de şef de post din comună l-a trimis acasă pentru că nu a ştiut ce este coiful şi nici nu s-a complicat să ceară expertizarea acestuia.

Astfel, Radu Zaina a mers acasă cu coiful corintic vechi de 2.500 de ani, l-a pus într-o pungă şi apoi l-a depozitat în podul casei.

Un coif vechi de 2.500 de ani, găsit la o percheziţie a Poliţiei

Zvonul că bărbatul din comuna Alexandru Ioan Cuza din Iaşi are în pod o adevărată comoară s-a dus, iar după trei ani, poliţiştii care anchetau un dosar de furt dintr-un sit arheologic au făcut o percheziţie în casa bărbatului.

„Un coif corintic din bronz, datat în sec. VI – V î. Hr., susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma a două percheziții desfășurate ieri, 12 ianuarie, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale.

La data de 12 ianuarie a.c., în baza investigațiilor desfășurate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au efectuat două percheziții, în municipiul Roman și în județul Iași, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de furt din sit arheologic și tăinuire.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

În urma descinderilor desfășurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din județul Iași, la locuința unui bărbat de 51 de ani, polițiștii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI – V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural național al României.”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Citeşte şi: Maramureș și Bucovina, destinații turistice pe vremea pandemiei incluse pe lista New York Times


loading...