Grupul german Hengst, care deține la Balș o fabrică de filtre pentru aparate și scule electrice , va deschide la Craiova un hub IT, gândit ca o extindere a centrului din Münster și destinat implementării de noi tehnologii în cadrul grupului, conform informațiilor Profit.ro.
În plus, hub-ul va sprijini în proiecte de Business Warehouse / Business Intelligence cu modele de date AI, transformarea SAP S/4 Hana la nivel mondial și cu infrastructura IT.
Deschiderea oficială a centrului IT este programată pentru prima jumătate a lunii iunie.
Până în prezent, compania a investit 11 milioane de euro la Balș, unde a deschis anul trecut o fabrică de filtre, având printre clienți Miele, Kaercher și Festool.
Hengst a transferat în Oltenia echipamente de la fabrica din Münster, Germania, și a raportat pentru primul an de funcționare a noii unități de producție vânzări de 2,1 milioane euro.
“La începutul acestui an am transferat ultimul grup de echipamente de la fabrica noastră din Münster, iar obiectivul principal este să avem un proces de producție stabil, cu o producție constantă, o echipă stabilă și să ne extindem gama de produse atât cu clienții existenți, cât și cu clienți noi”, a declarat în martie, pentru Profit.ro, Florin Toma, general manager Hengst Filtration.
Un colos străin cumpără tot în România. Se extinde în vestul țării cu două fabrici uriașe
Hengst Filtration este o companie de familie fondată în 1958 in Münster, Westfalia, cu peste 3.500 de angajați și 23 de locații, în Europa (Germania, Polonia, Danemarca, Franța, Cehia), Asia, America de Nord, America de Sud și Australia.
Germanii au cumpărat fosta fabrică IAC (International Automotive Components) din Balș, abandonată de producătorul suedez de subansamble auto în 2019, și au opțiuni de achiziție pentru alte terenuri, în aceeași zonă.
Firmele cu capital german sunt unii dintre cei mai importanți investitori din economia românească. Cei mai mari jucători cu acționariat german prezenți în România fac afaceri cumulate de peste 200 de miliarde de lei și angajează peste 220.000 de oameni.
În economia românească sunt aproximativ 6.400 de firme cu acționariat german, care au totalizat afaceri de peste 211 mld. lei în anul 2023, cel mai recent an cu date complete, în creștere de la peste 199 mld. lei în anul 2022., conform Termene Pasp.
De cealaltă parte, profiturile nete cumulate s-au ridicat la aproape 9,3 mld. lei în anul 2023, în creștere de la 8,7 mld. lei în anul 2022. Numărul total de angajați s-a ridicat la peste 228.000 în 2023, comparativ cu aproape 218.000 în anul 2022.
Retailerul Lidl, prin firma Lidl Discount SRL, este cea mai mare companie cu acționariat german din economia românească, cu o cifră de afaceri de peste 21,7 mld. lei în anul 2023, un profit de aproape 1,08 mld. lei și un număr mediu de aproape 11.300 de angajați.
Pe locul doi în clasament se află Kaufland România SCS, cu o cifră de afaceri de peste 18,3 mld. lei și un profit net de aproape 865 mil. lei, cu peste 14.300 de angajați. Clasamentul este continuat tot de un retailer, de data aceasta Metro Cash & Carry România SRL, cu o cifră de afaceri de 10,5 mld. lei și un profit de 41 mil. lei, cu 3.900 de angajați.
Top zece al firmelor cu acționariat german din economia românească este completat de Star Assembly, divizia locală a Mercedes-Benz, Rewe România, adică retailerul Penny, Robert Bosch, furnizor pentru industria auto, Autoliv România, producător de sisteme de siguranță auto, Hella România, producător de componente auto, retailerul Selgros Cash & Carry și vânzătorul de produse din tutun British American Tobacco Trading, care este controlat printr-o companie din Germania.