Un consilier angajat la Guvern s-a dat jurnalist la Digi 24 pentru a cere din SUA opinii favorabile lui Florin Cîțu. Cum explică Alexandru Butiseacă

Un nou scandal cu Florin Cîţu în prim-plan vine chiar înainte de alegerile interne din PNL. Este al treilea incident de anvergură în care este implicat actualul premier.

30 aug. 2021, 10:55
Un consilier angajat la Guvern s-a dat jurnalist la Digi 24 pentru a cere din SUA opinii favorabile lui Florin Cîțu. Cum explică Alexandru Butiseacă

UPDATE: „În legătură cu informațiile apărute în spațiul public referitor la editorialul semnat de profesorul universitar Deirdre McCloskey, fac următoarele precizări:M-a surprins neplăcut că, în urma unei discuții complet lămuritoare cu jurnalistul Libertatea, ziarul a preferat să publice un fake news.

Am răspuns fără echivoc întrebărilor primite din partea Libertatea, indicând în mod clar că nu a existat vreun moment în care să invoc vreo presupusă calitate de jurnalist la postul Digi24, rugând chiar să reverifice informația. Acest lucru înțeleg că nu s-a mai întâmplat.

Legătura mea cu platforma Digi24 o reprezintă exclusiv contul de contributor în secțiunea „Agora”, în care am și publicat, fără a fi remunerat, așa cum a sugerat jurnalistul Libertatea, la fel cum am publicat și pe alte platforme de presă care au secțiuni de opinii.

Mă bucură însă că articolul Libertatea face cunoscute câteva dintre ideile exprimate de emerita profesoară Deirdre McCloskey, care, altfel, probabil nu și-ar fi găsit locul în paginile acestei publicații.

Mă mai bucură și că articolul semnat de jurnaliștii de la Libertatea menționează ceva foarte important: profesorul universitar de la University of Illinois Chicago nu a fost remunerat pentru redactarea acelui articol în care apreciază ideile și măsurile premierului Florin Cîțu, viziunea lui politică pentru guvernarea României.

În aceeași notă, punctul de vedere formulat de doamna McCloskey îi aparține în totalitate, neexistând nicio influență din partea mea, intuind, firește, perspectiva, dată fiind colaborarea noastră, de ani buni, din mediul academic.

În încheiere, vreau să menționez că demersul de a o contacta pe Deirdre McCloskey a fost făcut în contextul preocupării mele de a promova liberalismul și ideile liberale în societatea și lumea politică românească”, este dreptul la replică a consilierului Alexandru Butiseacă.

Un consilier din Guvernul Cîțu s-a dat drept jurnalist Digi24 pentru a convinge o profesoară americană, cunoscută în domeniul influencerilor, să îl laude pe Florin Cîțu în mai multe materiale de presă. Deirdre McCloskey a devoalat strategia chiar în fața jurnaliștilor de la Libertatea, care au și publicat dezvăluirile de presă. Este al treilea scandal major, după cel al omiterii din CV a dosarelor din SUA (conducerea sub influenţa alcoolului şi evaziune fiscală) şi al folosirii resurselor de stat în lupta internă din PNL.

McCloskey: „M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24”

Am discutat întâi pe e-mail, apoi telefonic cu Deirdre McCloskey, ca să aflăm cum a apărut politica din România în aria preocupărilor sale intelectuale. Ea a răspuns pe larg, fără reținere. „N-am făcut cercetări pentru niciunul dintre editoriale. M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24, care mi-a oferit un text în limba engleză, semnat de premier. E vorba de un document intern – nu cred că e secret – al Partidului Liberal. A fost singurul lucru pe care mi l-a trimis ziaristul. Sincer, nu prea citesc lucrări din România“, a spus Deirdre McCloskey, pentru Libertatea. -Doamnă Deirdre, cum se numește ziaristul Digi 24 care v-a contactat? -Imediat, am numele lui pe e-mail… Alexandru Butiseacă.

Prima imagine cu Florin Cîţu din momentul arestării în SUA după ce a condus cu alcoolemie de 1,6 la mie
Alexandru Butiseacă lucrează la cabinetul lui Florin Cîțu din 14 aprilie 2021. El spune că i-a solicitat profesoarei de la Universitatea Illinois să scrie un articol din pur interes academic,  ca să schimbe idei despre liberalism. „E vorba de corespondenţa între mediul academic românesc şi cel străin, domnule! Pe calea asta de promovare a ideilor liberale, noi suntem parte dintr-o reţea globală, în care ne ţinem la curent“, explică Butiseacă.

Întrebat de redacție dacă el s-a recomandat drept jurnalist, după cum susține profesorul american, consilierul lui Florin Cîțu a negat vehement.

Consilierul Mioara Costin, sacrificată de Cîţu

Mioara Costin, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a demisionat din funcție ca urmare a scandalului stârnit de apariția în spațiul public a documentului controversat cu antentul Guvernului care conține o strategie de comunicare pentru candidatura lui Florin Cîțu la președinția PNL.

Florin Cîțu s-a ales cu al doilea dosar în instanța din SUA pentru o datorie neplătită
Documentul, care purta antetul Guvernului României, stabilea că trebuie adunate informații compromițătoare despre echipa adversă și centralizate chiar de angajații executivului. Erau stabilite liniile de atac dar și faptul că Realitatea PLUS este una dintre vocile cele mai critice la adresa guvernului condus de Florin Cîțu.

Premierul Cîțu nu a lămurit nici până în prezent scandalul legat de documentul trimis de Mioara Costin către organizațiile PNL.  Într-o conferință de presă susținută, marți, la guvern, Florin Cîțu a declarat că nu poate să comenteze decât pe baza unor documente oficiale.