Un cont Twitter ce ar fi administrat de biroul liderului suprem iranian avertizează asupra unui război în lume

Un cont de pe reţeaua de socializare Twitter, despre care experţi iranieni cred că este administrat de biroul liderului suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei, îi acuză pe militanţii suniţi că doresc să declanşeze un război în lumea musulmană, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 12:22
Un cont Twitter ce ar fi administrat de biroul liderului suprem iranian avertizează asupra unui război în lume

Iranul şiit a fost preocupat de avansarea militanţilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL) pe teritoriul Irakului. Avansarea EIIL reprezintă o ameninţare pentru supravieţuirea Irakului, majoritar şiită, ca ţară unită. Guvernul premierului irakian Nuri al-Maliki, un aliat al Teheranului, a cerut ajutor militar din partea SUA, inamic al Iranului.

Într-un mesaj postat în limba engleză pe contul de Twitter @khamenei_ir se afirmă că militanţii suniţi doresc să provoace neîncredere între suniţi şi musulmanii şiiţi, un obiectiv pe care îl împărtăşesc cu puterile ‘arogante’ – un nume de cod iranian pentru SUA şi aliaţii lor occidentali şi israelieni.

Mesajul face referire la militanţi ‘takfiri’ – suniţi care îi declară pe adepţi altor secte ale Islamului ca fiind necredincioşi şi legitimându-şi astfel ţinte ale războiului sfânt.

‘Cel mai mare pericol reprezentat de takfiri nu este uciderea nevinovaţilor, deşi aceasta este o crimă, o mare crimă/…/ Însă, un pericol şi mai mare al takfiri ar fi acela ca musulmanii şiiţi şi suniţi să nu mai aibă încredere unii în alţii; acesta este cu adevărat un mare pericol, care le-ar permite celor aroganţi să-şi atingă scopul’, se arată în mesaj.

Rivalul regional al Iranului, Arabia Saudită, şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu evoluţia din Irak şi cu pericolele pe care le reprezintă situaţia din această ţară la adresa păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu.

Insurgenţi suniţi aparţinând grupării Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL) au preluat în numai o săptămână controlul asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, a unei mari părţi din provincia în care se află acesta, Ninive (nord), a oraşului Tikrit şi altor zone din provinciile Salah ad Din, Diyala (est) şi Kirkuk (nord).