Un copil de 11 ani, prima victimă umană a gripei aviare, în India. Virusul H5N1, un potenţial nou risc în ţară, alături de Covid

Un băiat în vârstă de 11 ani din India a murit în urma contractării unui virus al gripei aviare din tulpina H5N1, acesta fiind primul deces din această cauză înregistrat în ţară, ceea ce evidenţiază un potenţial nou risc pentru a doua cea mai populată naţiune din lume care se luptă cu pandemia de coronavirus.

21 iul. 2021, 22:45
Un copil de 11 ani, prima victimă umană a gripei aviare, în India. Virusul H5N1, un potenţial nou risc în ţară, alături de Covid

Băiatul de 11 ani a fost internat la Institutul de Ştiinţe Medicale All India din New Delhi la data de 2 iulie şi a murit marţi, după cedarea organelor interne, potrivit unui comunicat guvernamental. Medicii şi personalul medical care au tratat pacientul infectat cu tulpina H5N1, precum şi familia băiatului, au rămas în izolare, iar autorităţile au început urmărirea contactelor, se menţionează în comunicat.

În Haryana, statul natal al băiatului, situat în nordul Indiei, autorităţile din domeniul zootehnic nu au identificat niciun caz suspect de gripă aviară şi au intensificat monitorizarea, conform aceleiaşi surse.

India a înregistrat circa şase focare de gripă aviară la păsări de curte în ultimele două decenii, toate aduse sub control şi nefiind raportat anterior niciun caz de contaminare umană în ţară.

Citeşte şi Psihiatrul Gabriel Diaconu spune că e o chestiune de timp până tulpina Delta va provca haos. „E foarte posibil ca vaccinarea anti-Covid să fie la fel de periodică precum cea antigripală”

În acelaşi timp, numărul deceselor în exces înregistrate în India în timpul pandemiei de coronavirus ar putea fi de zece ori mai mare decât bilanţul oficial, potrivit unei cercetări publicate marţi. Studiul, realizat de Centrul pentru Dezvoltare Globală din Statele Unite, estimează un număr cuprins între 3 milioane şi 4,9 milioane de decese în plus faţă de numărul preconizat în perioada ianuarie 2020 şi iunie 2021.

Mortalitatea în exces este definită ca diferenţa dintre numărul deceselor înregistrate şi numărul deceselor estimate în aceeaşi perioadă. Este o modalitate mai precisă de măsurare în comparaţie cu doar numărul deceselor de COVID-19 confirmate, potrivit OMS. „Bilanţul oficial al deceselor în India la sfârşitul lui iunie era de 400.000. Realitatea este, bineînţeles, catastrofal mai gravă„, se mai precizează în studiu. „Numărul real de decese este probabil de ordinul mai multor milioane şi nu a sutelor de mii, fiind în mod incontestabil cea mai gravă tragedie umană de la separare şi independenţă„, mai precizează studiul, citat de The Hindu.

Citeşte şi Îngrijorare maximă, gripa aviară a fost detectată la om. Este primul caz după mai bine de patru ani

Studiul a examinat trei surse diferite de date – inclusiv extrapolarea înregistrărilor deceselor din şapte state, unde locuieşte jumătate din populaţia Indiei, şi aplicarea unor estimări internaţionale referitoare la ratele de deces în urma infecţiei cu coronavirus pe categorii de vârste la testele de anticorpi realizate la scară naţională. Autorii au folosit totodată sondaje în rândul consumatorilor la care au participat 177.000 de familii de pe tot teritoriul Indiei în rândul cărora s-au înregistrat decese recent.

Mulţi epidemiologi au afirmat anterior că rata efectivă a deceselor ar putea fi de câteva ori mai mare, dar guvernul a respins ipoteza ca fiind eronată şi exagerată. În ultimele săptămâni, câteva state indiene au ridicat bilanţurile referitoare la victimele asociate COVID-19 prin adăugarea aşa numitelor ”decese neprocesate”.