Un cutremur de 11 grade pe scara Richter ar duce la dispariția vieții pe Pământ. Cât de posibil este un asemenea scenariu

Cutremurele sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai înfiorătoare calamităţi naturale. Dincolo de pagubele materiale pe care le produce un seism puternic, există, adesea, şi pierderi de vieţi omeneşti. Cât despre amintirile celor care trăiesc pe viu astfel de evenimente, acestea sunt imposibil de şters vreodată.

16 mart. 2023, 11:28

Cel mai puternic cutremur resimţit vreodată pe Pământ a avut loc în anul 1960, în Chile, şi a avut 9,6 grade pe scara Richter. Specialiştii în seismologie spun că, la un cutremur de 11 grade pe scara Richter, planeta nu ar mai avea nicio şansă. Şi totuşi, diferenţa între 9,6 şi 11 nu este atât de mare.

Un cutremur de 11 grade ar duce la dispariția vieții pe Pământ

Atunci care ar fi explicaţia pentru care un seism de 11 grade pe scara Richter ar putea duce la distrugerea Terrei dacă unul de 9,6 nu a făcut-o? Ei, bine, pagubele variază în funcție de compoziția solului cât și de așezările umane din zonă.

Cutremurul de 9,6 grade care a lovit Chile în 1960 a fost responsabil de moartea a aproximativ 1900 de persoane. Insă cel resimțit asupra Oceanului Indian a dus la moartea a peste 200.000 de oameni în mare parte din cauza tsunamului care a fost creat în urma sa. Comparativ, cutremurul din 1977 cu epicentrul în Vrancea, cel mai activ punct seismic din România a dus la moartea a peste 1500 de persoane.

Până în prezent, planeta nu a fost zguduită de niciun cutremur care să depăşească 10 grade pe scara Richter. Specialiştii seismologi ne liniştesc, însă, afirmând că riscul producerii unui cutremur mai mare de 10 grade este, practic, infim ca urmare a faptului faptului că nu există o falie suficient de mare pentru a permite o asemenea forță, potrivit stirilebzi.ro

În momentul acesta, cea mai mare falie existentă este falia San Andreas care se întinde până la 1200 de kilometri, situată între placa tectonică a Pacificului și cea a Americii de Nord. În fiecare an, cele două plăci se mișcă, iar peste 12 milioane de ani, orașele San Francisco și Las Vegas vor fi vecine. Lungimea faliei este şi motivul pentru care mulţi seismologi consideră că un cutremur masiv va lovi în cele din urmă California. Însă, chiar şi aşa, este puțin probabil că acesta să depășească 9 grade.

Citeste si Dezastrul din București în caz de cutremur. Nicușor Dan: „Noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat”

Care ar fi urmările unui cutremur de 11 grade pe scara Richter

Dacă, prin absurd, Pământul ar fi zguduit de un seism atât de puternic, în oraşe clădirile s-ar face una cu pământul instantaneu, nemaivorbind de miile de vieţi oameneşti ce s-ar pierde. Dacă zona lovită ar avea o deschidere la mare sau dacă seismul s-ar produce în apă, cel mai probabil am vedea un tsunami uriaş, poate mai mare decât valul de 500 de metri din Lituya Bay provocat în urma unei alunecări de teren, dar care a ucis două persoane. În 2004, un tsunami de 25 de metri a fost creat deasupra Oceanului Indian luând viața a peste 200.000 de persoane.

Un astfel de cutremur ar putea avea și consecințe globale. Japonia este deseori lovită de cutremure mici, insă în 2011 s-a confruntat cu unul deosebit de puternic, de magnitudinea 9. Cutremurul a cauzat un tsunami. Insă de data asta a fost afectată şi centralea nucleară de la Fucushima. S-ar produce, astfel, unul dintre cele mai mari dezastre nucleare ale omenirii de la Cernobîl încoace. Astfel, radiaţiile s-ar răspândi pe toată suprafaţa planetei.

Citeste si Cutremurul din 1977 încă dă fiori românilor: peste 1.500 de victime, 32.897 de clădiri prăbuşite şi grav avariate

Potrivit studiilor, există o anumită legătură între erupțiile vulcanice și cutremurele mari. Luând în considerare această legătură, am putea să presupunem că un cutremur cu magnitudinea de 11 grade ar putea cauza erupții simultane în întreaga lume, ba, chiar activarea supervulcanilor ale căror eruperi ar putea efecte cataclismice, ca în cazul bombelor atomice.

O astfel de erupție ar duce la eliberarea de material vulcanic în atmosferă, ceea ce ar bloca lumina soarelui provocând, pe cale de consecinţă, răcirea întregului Pământ.