Un cutremur puternic, de 6,5, a zguduit Peru. Imagini impresionante surprinse de camere, în timpul seismului VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 pe scara Richter a lovit joi nordul statului Peru, a anunțat Centrul Seismologic European-Mediteranean.

03 feb. 2022, 19:56
Un cutremur puternic, de 6,5, a zguduit Peru. Imagini impresionante surprinse de camere, în timpul seismului VIDEO

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 100 de kilometri, la ora 17.58, ora României şi a avut epicentrul în apropierea graniței cu Ecuador.

Peru este o regiune cu activitate seismică majoră, cu câte 200 de cutremure minore care se produc, în medie, în fiecare an. Studiile arată că au existat mai mult de 70 de cutremure semnificative în Peru începând cu 1568, sau în medie unul la fiecare șase ani.

Citeşte şi Cutremur cu magitudinea 7.5 în Peru. Camerele video au surprins mișcarea pământului

Citeşte şi Stare de urgenţă în Peru după erupţia unui vulcan. Mii de barili de ţiţei s-au scurs în ocean

Principalul factor din spatele acestei activități seismice este interacțiunea a două plăci tectonice de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud. Aici, placa densă Nazca, situată în Pacificul de Est, întâlneşte placa continentală sud-americană.

Micro-placa Nazca este subductivă plăcii sud-americane, provocând o caracteristică oceanică cunoscută sub numele de Trenchul Peru-Chile. Această subducție este, de asemenea, responsabilă pentru una dintre cele mai importante caracteristici geografice ale vestului Americii de Sud: Cordiliera Andină.