Un cutremur similar cu cel din 1977 ar produce pagube de peste 6,6 miliarde de euro

Proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă arată că 75% din populaţia ţării locuieşte în zone care ar putea fi afectate în cazul unui seism puternic. Conform unui studiu făcut de un reasigurător, un cutremur similar cu cel din 1977 ar produce pagube de 6,6 miliarde de euro, din care valoarea daunelor pentru clădirile asigurate ar fi de circa 1,5 miliarde de euro.

06 iun. 2017, 07:07
Un cutremur similar cu cel din 1977 ar produce pagube de peste 6,6 miliarde de euro

În cazul unui seism de amploare, 75% din populaţia ţării locuieşte în zone ce ar putea fi afectate, se arata în proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Astfel, „riscul de producere a unui cutremur major se menţine în România, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică”, se notează în strategie.

Ţara noastră „are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice şi mai puţin în părţile de nord-vest şi vest ale ţării. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morţi, peste 11.300 răniţi, 35.000 familii sinistrate şi 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate.”, notează proiectul de strategie. De asemenea, conform datelor disponibile pe site-ul INFP – Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, în anul 2015 au fost înregistrate pe teritoriul României 275 de cutremure de magnitudini mici şi medii. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate în Zona seismică Vrancea, scrie economica.net.

Citeşte şi Mărmureanu: Au apărut cutremurele „croşetate”, care fac imposibile predicţiile

În plus, după cum arată Adonios Manussos, director general Piraeus Insurance Broker, România mai este expusă unui risc important, ale cărui consecinţe ar putea fi devastatoare: ţara noastră este, conform statisticilor, a treia cea mai expusă ţară din Europa la riscul seismic, după Cipru şi Grecia. „Zonele urbane ar fi cele mai afectate în cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimează că în cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor estimate la nivelul zonelor afectate din România ar totaliza 6,6 miliarde euro, din care doar 1,5 miliarde euro daune asigurate”, a declarat Manussos.

Conform studiului realizat de un reasigurător şi citat de Manussos, în cazul producerii unui cutremur de magnitudinea celui din 1977, numărul daunelor la locuinţele fără asigurare, case sau apartamente, ar fi de 698.882, în timp ce valoarea totală a daunelor aferente celor aproape 700.000 de locuinţe s-ar ridica la peste 5 miliarde de euro. La acestea, s-ar adăuga daunele de circa 1,5 miliarde de euro produse la cele 147.974 de locuinţe asigurate şi pasibile a fi atinse de efectele unui astfel de cutremur. În concluzie, pentru cele 846.856 de daune valoarea s-ar ridica la 6,58 miliarde de euro. Menţionăm că, totalul locuinţelor înregistrate în România, conform ultimelor date prezentate de Institutul Naţional de Statistică este de 8,5 milioane.


loading...