Un deputat PDL atacă în Parlament Coca-Cola şi Pepsi

Deputatul pedelist Mircea Lubanovici atacă în Parlament giganții Pepsi și Coca Cola cărora le cere să își modifice rețetele astfel încât să elimine din compoziție ingredientele cu potențial caracter cancerigen, pentru ca sănătatea românilor să nu fie pusă în pericol, scrie inpolitics.ro.

RomaniaTV.net
28 mart. 2012, 14:26
Un deputat PDL atacă în Parlament Coca-Cola şi Pepsi

Deputatul democrat-liberal a prezentat, în plenul Camerei Deputaţilor, din 20 martie o declaraţie politică în care, ca „apărător al drepturilor consumatorilor şi creştinilor” îşi exprimă „îngrijorarea faţă de practicile producătorilor de băuturi şi alimente”.

„Ca apărător al drepturilor omului – ce includ şi drepturile consumatorilor precum şi drepturile creştinilor – doresc să-mi exprim îngrijorarea faţă de practicile a două companii transnaţionale producătoare de băuturi răcoritoare care fac afaceri şi în România şi care, potrivit ultimelor modificări ale legislaţiei din statul California, Statele Unite – s-a dovedit că folosesc ingrediente cu potenţial caracter cancerigen. Au apărut studii care indică faptul că aceşti aditivi ar fi la originea unor cancere şi a sindromului de hiperactivitate din ce în ce mai frecvent la copii”, susţine Lubanovici în declaraţia cu pricina.

Deputatul spune că „pentru a evita o etichetă de avertizare a consumatorului, aşa cum o impune legislaţia din statul California, cele două companii transnaţionale au decis să renunţe la un colorant – caramel – considerat cancerigen de către o asociaţie a consumatorilor din SUA”.

„Este vorba de compusul 4-metilimidazol (4-MEI) din coloranţii caramel.  (…) Despre substanţa chimică respectivă se ştie deja că afectează ficatul, plămânul, tiroida şi compoziţia sângelui, dar Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente a Statelor Unite estimează că un consumator ar trebui să bea aproximativ 1.000 de cutii de băutură răcoritoare toată viaţa pentru a se expune acestor efecte. Chiar şi aşa, o asociaţie importantă pentru protecţia consumatorilor din SUA cere în mod categoric interzicerea totală a coloranţilor caramel existenţi în numeroase produse: siropuri, sosuri soia etc”, avertizează deputatul.

În continuare, spune Lubanovici, „având în vedere că una din cele 2 transnaţionale s-a angajat, printr-un comunicat recent emis şi în România să modifice reţeta, solicităm companiilor respective să facă modificările necesare cât mai repede, pentru a nu pune în pericol sănătatea românilor”.

Deputatul PDL atacă în aceeaşi declaraţie şi producătorii de mezeluri.

„Doresc să-mi exprim îngrijorarea faţă de conţinutul în exces în aditivi din categoria celor periculoşi de tip E-uri, pe care producătorii români îi adaugă în mezeluri, în special în parizer, crenvurşti, băuturi răcoritoare şi supele instant sau alimentele afumate. În calitate de legislator, voi promova legi care să apere sănătatea cetăţenilor pentru a oferi o garanţie prin lege a consumatorilor. Chem la responsabilitate oamenii de afaceri, care sunt implicaţi în producţia de alimente, să ia toate măsurile necesare pentru a garanta că produsele lor nu sunt un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Sănătatea este un dar care nu are corespondent valoric”, conchide deputatul.