Un deputat vrea ca toţi demnitarii să depună CAZIER MEDICAL. Motivul: să nu mai fenteze justiţia

Deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru, a depus, la Parlament, un proiect de lege prin care toţi demnitarii sunt obligaţi să-şi facă un cazier medical care să cuprindă toate datele medicale ce atestă starea lor de sănătate. Scopul cazierului ar fi împiedicarea folosirii documentelor medicale pentru obstrucţionarea justiţiei. Un alt proiect al lui Ciuhodaru are ca scop instituirea obligativităţii depunerii unui cazier profesional.

RomaniaTV.net
06 feb. 2013, 08:30

Ciuhodaru, medic urgentist de profesie, vrea ca, începând de la preşedinte, prim-ministru şi parlamentari până la magistraţi şi aleşi locali, toţi să-şi depună actele care atestă drumurile lor pe la medici sau farmacişti, de la electrocardiograme până la reţete pentru antidiareice, supozitoare sau antihelmintice.

„Cazierul medical cuprinde totalitatea datelor medicale obiectivate prin documente medicale care atestă starea de sănătate a persoanei”, se arată în articolul 2 al proiectului de lege al medicului.

Deputatul crede că sunt mult prea frecvente cazurile în care unele persoane invocă starea de sănătate pentru a amâna înfăţişarea la tribunal, pentru a scurta regimul de detenţie în cazul celor încarceraţi şi chiar pentru a amâna înlocuirea din funcţie deoarece bugetarii nu pot fi demişi dacă se află în concediu medical.

Nu aţi mai văzut cazuri în care oameni se îmbolnăvesc brusc când e să vină la tribunal sau directori de deconcentrate care se aşteaptă să fie schimbaţi?”, a declarat Ciuhodaru pentru ROMÂNIATV.NET.

Cazierul se depune la depunerea dosarului de candidatură sau de concurs pentru funcţiile alese sau scoase la concurs sau după 30 de zile de la preluarea funcţiei, în cazul celor numite. După ce se depun cele câteva zeci de mii de caziere medicale acestea vor fi secretizate, în conformitate cu normele ORNISS. Ulterior, vor putea fi consultate doar prin decizie judecătorească.

Ciuhodaru susţine că nu stocarea a zeci de mii de caziere este o problemă din moment ce pentru o simplă angajare sunt necesare o serie lungă de acte, iar unul în plus nu ar fi o povară prea mare asupra aparatului birocratic. „Când îţi asumi o anumită răspundere într-o funcţie importantă şi apar anumite suspiciuni este normal să existe un asemenea cazier. E o chestiune de transparenţă, dacă vreţi”, a spus Ciuhodaru.

Cei care vor analiza şi interpreta conţinutul reţetelor, colonoscopiilor, encefalogramelor etc. vor fi nimeni alţii decât procurorii anticorupţie. „Activitatea de evaluare a cazierului medical se efectuează de către DNA atât de pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, cât şi doi ani după încetarea mandatului”, stipulează articolul 6.

Dacă ochiul vigilent al procurorilor anticorupţie va sesiza că un demnitar este mai sănătos decât lasă să înţeleagă în faţa instanţei, DNA este obligat să ceară explicaţii de la respectivul demnitar. Acesta are dreptul să fie reprezentat în cursul acestei proceduri de către un avocat.

Dacă datele din cazier nu corespund realităţii, „bolnavul închipuit” riscă să fie acuzat de fals şi uz de fals. De asemenea, dacă nu este respectat termenul impus pentru depunerea cazierului medical, cel vinovat va fi sancţionat cu amendă de la 50 la 2.000 de lei.

De asemenea, Ciuhodariu a elaborat un proiect referitor la cazierul profesional.Scopul principal constă în evitarea salturilor profesionale şi ştiinţifice pe durata exercitării mandatului. Cazierul profesional va cuprinde o declaraţie educaţională şi profesională susţinută de diplome şi foi matricole care să confirme gradul de pregătire precum şi parcursul profesional”, se arată în expunerea de motive a proiectului

Obligaţiile şi sancţiunile sunt aceleaşi precum în cazul cazierului medical, însă cel profesional nu este secretizat. De studierea diplomelor şi foilor matricole se vor ocupa tot procurorii de la DNA.

În primul mandat de deputat, Ciuhodaru a dat fiori chefliilor din România printr-un proiect de lege care obliga pe cei ajunşi în stare avansată de ebrietate în secţiile de urgenţă ale spitalelor să plătească toate costurile îngrijirilor medicale. Colegii lui Ciuhodaru din Parlamentul trecut au socotit că măsura e prea draconică aşa că au respins-o, însă neobositul deputat continuă prigoana nemiloasă împotriva celor care beau peste fire. Astfel, Ciuhodaru vrea ca beţivii care sunt ridicaţi de pe stradă de către poliţişti să contribuie la plata lefii respectivilor oameni ai legii, să plătească benzina de la maşina cu girofar şi costul eventualelor analize medicale.

O altă idee a lui Ciuhodaru este să-i trimită pe medici în şcoli să le ţină lecţii despre avort şi despre folosirea prezervativului. Elevii vor fi ascultaţi şi vor primi note. Deputatul PPDD s-a gândit şi la măsuri de stimulare a natalităţii. Pornind de la dictonul popular potrivit căruia „dragostea trece prin burtă”, Ciuhodaru vrea să uşureze povara fiscală pentru cei care au mai mulţi copii astfel încât obida provocată de dările statului să nu intre şi în căminele cu o vastă progenitură.