Un deţinut, eliberat cu o zi mai târziu decât ar fi trebuit. ANP anunţă o anchetă

Un deţinut de la Penitenciarul Giurgiu, beneficiar al reducerii pedepsei pe baza legii recursului compensatoriu, a fost pus în libertate, miercuri, cu o zi mai târziu decât ar fi trebuit. Potrivit Administraţiei Penitenciarelor, urmează să fie demarată o anchetă pentru a se afla cine a greşit.

08 nov. 2017, 21:20
Un deţinut, eliberat cu o zi mai târziu decât ar fi trebuit. ANP anunţă o anchetă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cristina Enache, nu se cunoaşte, până în prezent, dacă este vorba despre o greşeală umană sau despre o eroare a sistemului informatic.

„Este vorba despre un deţinut care trebuia să fie pus în libertate ieri (marţi, n.r.), dar a fost eliberat de îndată astăzi. Este o zi întârziere. Vor fi informate şi organele abilitate, iar Administraţia Penitenciarelor s-a sesizat în acest sens. Nu se ştie dacă a fost o eroare umană sau o eroare a aplicaţiei informatice. Urmează să demarăm verficări în acest sens”, a declarat Cristina Enache, pentru Mediafax.

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, susţine că acestea nu sunt singurele erori.

„Sunt erori de sistem, sistemul se actualizează, îţi dă nişte calcule şi spune că ai un deţinut care trebuia eliberat de o zi sau două. Nu este singurul caz. (..) Sunt erori în tot sistemul – nu e bine pregătit- calculele se actualizează sau nu se actualizează în timp real, iar clădirile nu au fost clasificate cum trebuie. A fost ceva pe genunchi, pentru că ministrul a refuzat să aplice cum trebuie, să pregătească aplicarea legii. Noi am cerut o anchetă: ”, a declarat Sorin Dumitraşcu.

Preşedintele sindicatului susţine că în astfel de situaţii deţinuţii pot cere despăgubiri dacă au stat mai mult decât trebuia în închisoare.

Săptămâna trecută, trei deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu au fost eliberaţi din greşeală.

La acel moment, directorul Pentenciarului Gurgiu, Marius Fulga, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, că eliberarea deţinuţilor din greşeală a fost cauzată de o eroare în calculul zilelor pentru deţinuţi, menţionând că volumul de muncă a fost foarte mare.

„A fost doar o eroare materială în calculul zilelor respective, o eroare umană. Pur şi simplu, volumul de muncă a fost foarte mare, s-a produs aceasta eroare umană. Au fost dispuse măsuri pentru reîncarcerarea deţinuţilor. Se fac verificări la dosare, au fost înaintate adrese către toate instituţiile abilitate. Va fi o comisie care va face verificările, la sfârşit vom stabili măsuri. Se verifică doar aceste trei dosare unde s-a produs eroare”, a declarat directorul Penitenciarului Gurgiu, Marius Fulga.

Deţinutul eliberat din greşeală din Penitenciarul Giurgiu este de negăsit

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Alţi 3.349 de deţinuţi au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii, deţinuţii obţin şase zile de libertate.


loading...