Un elicopter militar maghiar s-a prăbuşit în Croaţia. Doi militari au murit, un al treilea este căutat

Ministrul Apărării din Ungaria anunță că în urma prăbușirii unui elicopter Airbus H145 din Brigada 86 „József Kiss Escadrila”, în Croația, doi soldați maghiari au murit, iar al treilea este căutat încă. Cei trei militari veneau din Zadar, unde participaseră la un exercițiu aerian, sctie hirado.hu. Accidentul ar fi putut fi provocat de un cablu suspendat din oțel.

22 iun. 2023, 09:58
Un elicopter militar maghiar s-a prăbuşit în Croaţia. Doi militari au murit, un al treilea este căutat

„Șeful de cabinet s-a deplasat la fața locului cu un grup de experți pentru a participa la investigarea circumstanțelor în care s-a produs accidentul, împreună cu autoritățile croate. Potrivit unor rapoarte neconfirmate de presă croată, elicopterul ar fi putut fi prins într-un cablu de oțel care a fost întins între două vârfuri de munte”, a transmis Ministerul Apărării.

Potrivit informațiilor publicate de presa maghiară, citate de G4Media, pilotul nu a observat cablul de oțel suspendat care lega calea de alunecare între două vârfuri de munte, elicopterul s-ar fi putut încurca în el, apoi s-a prăbușit și a explodat.

Ministrul Apărării al Croației, Șeful Statului Major al Armatei Croate și Colonelul Forțelor Aeriene au raportat rezultatele anchetei de până acum într-o conferință de presă comună. Șeful departamentului a spus că soldații erau deja în drum spre casă de la misiune când a avut loc accidentul.

Șeful Statului Major croat a adăugat: „echipa de salvare a Forțelor Aeriene a sosit imediat la fața locului. Spre deosebire de vehiculele civile, elicopterele militare nu au o cutie neagră, ci doar o așa-numită unitate de înregistrare a datelor de zbor, care monitorizează parametrii de zbor ai elicopterului și funcționarea motorului, așa că nu putem analiza corect ce s-a întâmplat decât dacă aflăm acest lucru”, a spus el.

Citeşte şi: Pasagerii de pe submarinul Titan ar putea fi deja morți. Fost scafandru: „Dacă epuratoarele de CO2 cedează, oamenii se sufocă înainte ca oxigenul să se termine, gazul toxic le umple plămânii”