Un elicopter performant a intrat în dotarea SMURD. FOTO

Un prim elicopter SMURD pentru cazurile grave din zone izolate, dintr-o serie de şase câte au fost contractate de Ministerul Sănătăţii până în 2014, a fost predat joi Ministerului de Interne şi va deveni operaţional în prima parte a anului 2012.

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 13:40

Este vorba despre primul elicopter achiziţionat de Ministerul Sănătăţii şi care este destinat misiunilor de salvare operate de SMURD. Aparatul de zbor a fost predat spre administrare Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Acesta va ajuta la degrevarea unuia dintre elicopterele MAI dotate pentru misiuni de salvare, operate în prezent de SMURD, a spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Elicopterul este de tip EC 135, a fost realizat în cinci luni şi a costat 26,3 milioane de lei, din care 22 de milioane de lei reprezintă contribuţia de la bugetul de stat, restul sumei fiind din venituri proprii/accize.

În următorii patru ani, Ministerul Sănătăţii are în vedere investiţii importante în sistemul de urgenţă. Conform unui acord-cadru pe care ministerul l-a încheiat anul acesta, vor fi achiziţionate peste 1.200 de ambulanţe, în vederea evitării învechirii parcului auto, şi a încă cinci elicoptere, care vor asigura funcţionarea celor patru puncte operative din Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi şi Timişoara-Arad„, a declarat ministrul Sănătăţii.

În prezent, bazele din Târgu Mureş şi Bucureşti utilizează elicoptere achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în perioada 2000-2004, iar cele de la Iaşi şi Timişoara-Arad utilizează elicopterele MAI, dotate cu echipamente medicale.

Aparatele de zbor cumpărate de Ministerul Sănătăţii vor intra în administrarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, prin transfer.

Dacă nu ar fi fost MAI, nu am fi avut SMURD. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor au reuşit să formeze o echipă sudată, care sprijină sistemul integrat de urgenţă, ce permite azi salvarea unor vieţi aflate în zone greu accesibile. Putem vorbi de aproximativ 500 de misiuni aviatice de salvare pe an, adică aproape 800 de ore de zbor. Speranţa de supravieţurile a bolnavilor în stare gravă a crescut cu aproape 20 la sută utilizând aparate de zbor medicalizate„, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

El a mai spus că elicopterul este mai eficient decât un spital desfiinţat, pentru că acesta nu avea toate utilităţile. În plus, Raed Arafat a menţionat faptul că în multe misiuni de salvare a folosit avioane ale Ministerului Apărării şi ale MAI.

Până în 2014 vor mai fi deschise zone pentru intervenţia elicopterelor medicalizate ale Ministerului Sănătăţii în Craiova, pentru zona Olteniei, Constanţa-Deltă, regiunea Nord-Vest şi Galaţi.