Tensiunile ajung în Orientul Extrem. Un elicopter rusesc a pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Japoniei

În dimineaţa zilei de miercuri, un elicopter rus a pătruns în spaţiul aerian al Japoniei în largul insulei Hokkaido, a anunţat Ministerul Apărării al Japoniei într-un scurt comunicat.

02 mart. 2022, 12:39
Tensiunile ajung în Orientul Extrem. Un elicopter rusesc a pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Japoniei

Tokyo şi-a exprimat miercuri protestul în faţa Moscovei după o presupusă încălcare a spaţiului aerian al Japoniei de către un elicopter rus în nordul arhipelagului nipon, pe fondul tensiunilor internaţionale asupra Ucrainei, informează AFP.

„Am protestat pe lângă guvernul rus pe cale diplomatică şi am cerut încetarea unor astfel de acte”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirokazu Matsuno, adăugând că „activitatea în creştere a Rusiei în apropiere şi în apele noastre teritoriale şi spaţiul nostru aerian este îngrijorătoare”.

Japonia a ridicat rapid de la sol avioane de vânătoare pentru a pune capăt intruziunii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Ipoteză ŞOCANTĂ! Putin ar putea avea dereglări provocate de consumul de steroizi. Avertizarea psihologului: „Îi percepe pe toţi cei din jur ca o posibilă ameninţare”

Japonia, aliat cheie al SUA, întreţine relaţii complexe cu Rusia. Ea nu a semnat cu Moscova un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial, din cauza unui diferend cu privire la patru mici insule din arhipelagul Kurile, care se învecinează cu Hokkaido.

Aceste insule au fost cucerite de armata sovietică în ultimele zile ale conflictului şi nu au fost niciodată restituite Japoniei, care le numeşte „Teritoriile de Nord”.

Japonia se confruntă în mod regulat cu incursiuni de avioane sau nave ale Chinei şi Rusiei în spaţiul său aerian şi în zonele sale maritime, pe fondul unor dispute teritoriale cu aceste ţări cu care se învecinează.

Citeşte şi: Statuia din ceară a lui Putin de la Muzeul Grevin din Paris, înlăturată după ce a fost „mutilată” de vizitatori: „Astăzi, nu mai este posibil să expunem un personaj ca el. Statuia preşedintelui Zelenski ar putea să-i ia locul”