Un europarlamentar PSD cere reguli noi privind finanţarea partidelor şi anchetarea politicienilor corupţi

Europarlamentarul Victor Negrescu este de părere că este nevoie de o reformare a sistemului de finanţare a partidelor şi de reguli mai aspre pentru politicienii anchetaţi.

09 feb. 2015, 11:04
Un europarlamentar PSD cere reguli noi privind finanţarea partidelor şi anchetarea politicienilor corupţi

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, prezent duminică seara în cadrul unei dezbateri televizate, a făcut un apel către clasa politică pentru a fi implementate noi reguli privind finanțarea partidelor și pentru a fi adoptate prevederi interne prin care politicienii anchetați pentru corupție să „facă un pas înapoi”.

Tânărul social-democrat (29 de ani) a subliniat că în PSD deja se fac progrese în acest sens.

„Aș vrea ca politicienii din România – și văd lucrul acesta și la partidul meu, și la domnul premier Victor Ponta – trebuie să vină cu măsuri de reformare a sistemului politic. Să reformăm sistemul de finanțare a partidelor politice, să introducem mecanisme prin care cei care sunt anchetați să facă un pas înapoi, măcar pe perioada în care sunt anchetați. Toate chestiunile acestea trebuie să vină tot de la noi, tot de la cei din mediul politic”, a declarat Victor Negrescu.

Recent, într-un articol publicat pe o platformă de bloguri, europarlamentarul PSD a explicat pe larg ce prevede propunerea sa de reformare a sistemului de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale – propunere inspirată din modelul belgian.

„Concret, în ce constă propunerea noastră: (1) să fie permis în campanie electorală să se ofere doar materiale informative, fără bunuri materiale; (2) amplasarea afişelor să se facă doar în spaţiile special amenajate, conform unei norme stabilite la nivel naţional, nu pe panouri sau bannere la fiecare intersecţie de drumuri; (3) finanţarea mass-media de către partide, direct sau indirect, să fie considerată infracţiune; (4) limitarea finanţării pe care o primeşte un partid politic din partea unei firme la 10% din impozitul pe profit al acesteia (în felul acesta, firmele trebuie să plătească toate taxele şi trebuie să aibă şi profit pentru a putea fi finanţatoare); (5) contribuţia unei persoane fizice către un partid să fie limitată la valoarea unui salariu mediu pe economie; (6) toate cheltuielile cu donaţii către politicieni sau partide să fie transparente şi disponibile publicului, prin intermediul unui registru de donaţii în care să fie publicate toate sponsorizările de la persoane fizice sau juridice”, a scris europarlamentarul Victor Negrescu.